Geen grap: daar ligt 100 euro op straat!

Dit artikel is eerder op IEX verschenen als gesponsord artikel en bevat (ook) een commerciële boodschap.

Een van de bekendere economengrappen gaat ongeveer als volgt:

“Ik zie ik zie wat jij niet ziet en het is groen”

Twee economen lopen over straat. “Kijk!” zegt de een, “Daar ligt een briefje van €100 op straat!. “Nee hoor,” antwoordt de ander, “dat kan helemaal niet. Als daar echt €100 had gelegen, had iemand het wel opgeraapt.” En ze lopen door zonder het briefje op te pakken.

Dat dit ongeveer de leukste bekende economengrap is, zegt wel wat over het gevoel voor humor van economen. Niet voor niets is een andere grap dat een econoom iemand is die niet genoeg charisma had om accountant te worden. (Ik ben zelf econoom, dan mag dit. Excuses aan accountants).

Maar terug naar die €100. Iets soortgelijks is nu aan hand met spaarrentes in Nederland. Toen de rente rond het nulpunt lag, maakte het niet zoveel uit waar je je spaargeld parkeerde. Maar nu zijn de verschillen significant.

Hoge rente bij WC-eend!

Bij Trade Republic, waar ik op dit moment voor werk (maar dat maakt het niet minder waar), is de spaarrente nu 4% (tot 50.000 euro).

De hoogste rente bij een Nederlandse grootbank is op dit moment 1,7%. Als je dus €5.000 spaargeld of overtollig saldo hebt, laat je bij een grootbank per jaar (4% - 1,7%) x 5.000 = €115 op straat liggen. Of zelfs €400, als je het vergelijkt met de 0% die je bij sommige brokers over je saldo krijgt.

Veel Nederlanders gedragen zich echter toch nog als de economen uit de grap. Daar zijn meerdere redenen voor; geen zin om er moeite voor te doen, geen vertrouwen in buitenlandse banken en sommigen denken waarschijnlijk dat er wel een addertje onder het gras zal zitten. En voor een klein deel van de bevolking geldt misschien dat ze al zoveel vermogen hebben dat ze lachen om een schamele honderd euro.

Na het lezen van dit artikel kan “ik wist het niet” in ieder geval niet meer de reden zijn dat je geld op straat laat liggen. En dat dit artikel een commerciële achtergrond heeft, mag wat mij betreft ook geen reden zijn om die 100 euro te laten liggen en je geldzaken niet serieus te nemen.

Vorige
Vorige

De beste manier om in te spelen op de Amerikaanse verkiezingen…

Volgende
Volgende

De discussie over passief beleggen wordt ook in NL actief gevoerd