Cijferseizoen: overtuigende AI verhalen nodig

Verhalen spelen een belangrijke rol in de (financiële) wereld. Niet alleen om een (vaak post-hoc) verklaring te geven van marktbewegingen, maar ook omdat verhalen investeringsbeslissingen en daarmee de markt beïnvloeden. Dit cijferseizoen is er een dringende behoefte aan overtuigende AI verhalen.

Self-fulfilling verhalen

Amazon is een goed voorbeeld van hoe verhalen - in het Engels vaak narrative genoemd - kunnen meespelen bij beleggingsbeslissingen (hoorde ik in deze podcast). In de beginjaren was het verhaal van de ‘bears’ dat het aandeel te duur was in vergelijking met de waardering van winkelketens als Barnes and Nobles of Walmart.

Het verhaal van de Amazon ‘bulls’ was echter dat je Amazon beter met een bedrijf als Dell kon vergelijken, waar klanten online computers konden bestellen die vervolgens direct vanuit distributiecentra naar klanten werden verscheept. Dell kende een veel hogere waardering dan bedrijven als Walmart, waardoor een hogere waardering bij Amazon ook gerechtvaardigd was. De geschiedenis heeft laten zien wie het bij het rechte eind had.

Een recenter voorbeeld is Tesla; waardeer je het als een autobedrijf dan is het op basis van vrijwel elke ratio overgewaardeerd, maar als je het meer als een AI / Robotaxi / Ruimtevaart bedrijf waardeert, dan is er wellicht nog ruimte voor verdere stijgingen. Dat verklaart ook waarom het aandeel onlangs 8% daalde nadat bekend werd dat de onthulling van de Robotaxi uitgesteld werd, daarmee wordt de bullish verhaallijn weer even wat onwaarschijnlijker.

Doordat de verhalen invloed hebben op investeringsbeslissingen, kunnen ze ook de kans dat het verhaal werkelijkheid wordt weer beïnvloeden. Als bij Tesla veel beleggers overtuigd zijn van de bullish verhaallijn, zal er ook meer (en goedkoper) kapitaal naar Tesla zal gaan, waardoor ze mogelijk ook de benodigde investeringen kunnen doen om een van de spannendere beloftes waar te maken. Een soort self-fulfilling prophecy dus, waar Musk zich duidelijk van bewust is.

AI wat een goed verhaal

Het verhaal dat nu de markt beheerst is natuurlijk AI. In het kort; AI zal leiden tot een ongekende groei in productiviteit, die een boost zal geven aan de omzetten en winsten van (veel) bedrijven.

Topmensen van bedrijven uit die hoek doen hier vaak nog een schepje bovenop: volgens Nvidia topman Huang is de volgende industriële revolutie uitgebroken en Google’s Chief Sustainability Officer zei onlangs: “AI has the potential to help mitigate 5-10% of global greenhouse gas emissions by 2030.” (Zonder te melden dat de enorme extra capaciteit die nodig is voor AI er nu juist voor zorgt dat de grote techbedrijven veel meer CO2 uitstoten).

Sam Altman van ChatGPT maker OpenAI gaat nog wat verder en beweert zelfs dat AI een einde kan maken aan alle armoede in de wereld. Met een geschat vermogen van $2 miljard heeft AI in ieder geval voor eeuwig een einde gemaakt aan armoede binnen de Altman familie.

Verlies van AI-baarheidsfactor?

Er zijn de laatste weken echter ook wat kritische geluiden te horen over het AI verhaal.

Zo had een M.I.T. econoom onlangs geconcludeerd dat A.I. de komende 10 jaar maar 1% extra arbeidsproductiviteit zou opleveren. Fors lager dan de 7% die Goldman Sachs vorig jaar voorspelde.

Binnen Goldman is echter inmiddels ook wat scepsis te bespeuren. Covello, Goldman Sachs head of Global Equity research, zegt nu dat AI capaciteit erg duur is om te bouwen en onderhouden in vergelijking met de bestaande technologieën. Dit in tegenstelling tot eerdere innovaties zoals het internet, wat goedkoper was dan hetgeen werd vervangen. Bovendien zal dit ook bij een toename van gebruik niet goedkoper worden, door de bijna niet in te halen voorsprong en daardoor pricing power’ van bedrijven als Nvidia en ASML.

Als het tegenvalt komen beleggers verhaal halen

In het komende cijferseizoen zullen daarom behalve de cijfers zelf de vooruitzichten en begeleidende verhalen van CEO’s of CFO’s over AI zeer belangrijk zijn voor de reactie van de markt.

Alleen het woord AI in de mond nemen zal dit kwartaal niet meer genoeg zijn om huidige waarderingen te rechtvaardigen, bedrijven zullen ook met een overtuigend verhaal moeten komen over de winstpotentie van alle AI investeringen om het vertrouwen van beleggers te behouden.

Over vertrouwen gesproken, uit onderzoek is gebleken dat aandelen van bedrijven die bij (jaar)cijfers vaak woorden als “trust” gebruiken, het in de eerste twee dagen juist slechter doen dan aandelen van bedrijven die het hier niet over hebben. Bij bedrijven die niets zeggen over betrouwbaarheid steeg het aandeel gemiddeld 1,15% in de twee dagen erna, bij bedrijven die hun best deden om betrouwbaar over te komen met maar 0,11%.

Als de AI verhalen dit kwartaal niet overtuigen, zou dit zomaar het cijferseizoen kunnen worden dat zowel bedrijven die veel het woord “trust” als bedrijven die veel het woord “AI” gebruiken ondermaats kunnen gaan presteren.

Wat dit voor de beurs als geheel kan betekenen is onduidelijk, na de recente lage inflatiecijfers in de VS. waardoor een renteverlaging door de Fed als een bijna zekerheid wordt gezien, zag je al dat small caps het opeens relatief goed deden. Teleurstellende AI verhalen kunnen deze draai naar small caps of andere tot nu relatief slechter presterende sectoren versterken.

Of probeer ik er nu al teveel een verhaal van te maken?


Vorige
Vorige

De Fed gaat het voor ons fixen. Toch?

Volgende
Volgende

Broodje derivaat verhaal