Trump gaat het allemaal (niet) regelen
Amerikaanse aandelen en crypto bereikten nieuwe records na de verkiezingsoverwinning van Trump. Trump’s economische visie bestaat uit drie onderdelen: minder regelgeving, minder belasting en meer tarieven. De markt kijkt voorlopig vooral naar de eerste twee.
Trump heeft beloofd de regeldruk te verminderen om het het bedrijfsleven makkelijker te maken. De markt verwacht dat Trump hierbij vooral kijkt naar sectoren die hem geholpen hebben bij de verkiezingscampagne.
Zoals de crypto-industrie: Trump’s campagne kreeg maar liefst $130 miljoen directe steun uit die hoek. De hoop in cryptoland is nu dat er onder Trump een fundamentele koerswijziging in Washington komt, te beginnen met het vertrek van SEC-voorzitter Gary Gensler. Officieel loopt Gensler’s termijn tot 2026 en kan Trump hem niet eerder naar huis sturen, maar Trump denkt daar ongetwijfeld anders over. De cryptomarkt gelooft in ieder geval dat alles nu beter wordt, met enorme koersstijgingen van onder andere Bitcoin tot gevolg.
Trump’s plan om alle witwasregulering bij crypto terug te brengen tot dit bordje bij het Witte Huis valt in goede aarde in de cryptowereld.
Banken: ook goed geregeld.
Een andere sector die naar verwacht zal profiteren van Trump II is de financiële. Tijdens zijn eerste termijn schrapte Trump al tal van regels die waren ingevoerd na de grote financiële crisis. Critici zien hierin een belangrijke oorzaak van de bankencrisis van vorig jaar (die we inmiddels alweer bijna vergeten zijn). Maar ondanks twee crises deze eeuw door gebrekkige regels is de markt er toch weer van overtuigd dat minder regels goed zijn voor de sector.
Een goed voorbeeld is de creditcardindustrie, die in de VS gemiddeld 24,6% rente durft te rekenen. Hoewel Trump ooit een maximumrente van 10% opperde, is de verwachting dat hij nu vooral de teugels gaat laten vieren. Het lastige Consumer Financial Protection Bureau (CFPB), die probeert om consumenten nog een beetje te beschermen, zal onder Trump minder te zeggen hebben, of beter nog, mogelijk worden opgeheven.
Musk-have aandelen
En dan is er nog de ‘Musk-industrie’. Elk bedrijf met een link naar Elon Musk zag zijn aandelen stijgen na Trump’s overwinning. Musk doneerde zo’n $120 miljoen aan de Trump-campagne, een goede investering: de waarde van zijn belangen in bijvoorbeeld Tesla steeg met vele miljarden dollars.
Musk kan zich nu als chief efficiency ondermeer hard maken voor de beperking van de regels voor robo-taxi’s en andere nieuwe producten in zijn universum. Hoe Musk zijn belangen in China met Trump’s anti-China retoriek verenigt kan ook nog interessant worden, maar ook hier kijkt de markt nu eerst even naar de positieve kant: minder regels.
Belastingen: meer iets voor volgende generaties
Over belastingen kunnen we kort over zijn - die worden als het aan Trump is verlaagd. In eerste instantie goed voor bedrijfswinsten, dus goed voor aandelen. Ook kunnen de bestedingen toenemen.
De keerzijde is dat de toch al torenhoge Amerikaanse tekorten en schulden verder uit de hand lopen. Nog een thema dat de financiële markten de komende jaren bezig kan gaan houden, maar nu even genegeerd wordt.
Het mooiste woord
Tarieven, de laatste pijler van Trump’s beloofde beleid, krijgen tot nu toe minder aandacht van de markt. Althans, in Amerika. De koersen van Europese aandelen lijken wel al wat onder druk te staan door het vooruitzicht van tarieven. Maar de gevolgen hiervan kunnen uiteindelijk ook voor Amerikaanse aandelen negatief zijn.
Trump heeft gezegd dat “tariff” zijn favoriete woord uit het woordenboek is, dus het lijkt dat deze soep net zo heet gegeten gaat worden als hij is opgediend. Dat belooft weinig goeds voor aandelen, want hogere importheffingen leiden vrijwel zeker tot inflatie.
Concreet voorbeeld: als het door Trump in zijn campagne genoemde tarief van 60% gaat gelden voor Chinese goederen, dan zou een $799 kostende iPhone $240 duurder worden.
En als de inflatie (weer) toeneemt, kan de Fed gedwongen worden om de rente te verhogen of in ieder geval niet snel te verlagen, waarmee belangrijke steun voor de aandelenmarkten kan wegvallen.
Tenzij Trump ervoor zorgt dat Fed-voorzitter Jerome Powell vertrekt en wordt vervangen door iemand die de onafhankelijkheid van de Fed minder belangrijk vindt. De situatie is vergelijkbaar met die van Gensler. In 2020 dreigde Trump Powell al een keer te ontslaan. Dat mandaat heeft hij niet, maar Trump denkt toch van wel: “I have the right to do that or the right to remove him as chairman.”
Wat kan de markt wakker schudden?
Door de onvoorspelbaarheid van Trump en het feit dat Trump voor aandelen zowel positieve als negatieve ideeën heeft, is het netto effect van Trump II op de markt moeilijk in te schatten.
De markt lijkt nu wel vooral te kijken naar de positieve kanten van minder regels en lagere belastingen en eventuele negatieve kanten te negeren . De aankondiging van hoge tarieven of andere concrete acties zoals het opstappen of ontslag van Powell zouden zomaar een ‘wake-up call’ kunnen zijn.
Maar dalende aandelenkoersen, daar houdt Trump niet van, dus dat zal hij dan vast wel (niet) regelen.