Drie interessante nieuwe beursgangen versus de waarde van Bitcoin

Nu Bitcoin rond recordhoogte noteert leek het de Beurslichtredactie interessant om beleggers te wijzen op een aantal relatief onbekende bedrijven die de komende maanden naar de beurs gaan. Met enige fantasie zijn er overeenkomsten te zien tussen deze bedrijven en Bitcoin, waardoor de beursgangen meer aandacht verdienen dan ze nu krijgen. Het gaat om Biconium, Bitkey en Bitrandom.

Biconium: lekker tastbaar

Tot welke ongekende hoogtes kunnen deze nieuwe aandelen wel niet stijgen?

Eind april gaat Biconium naar de beurs, het mijnbedrijf met een monopolie op de delving van het gelijknamige metaal biconium. Er is in totaal maar 210 ton (kg) biconium in het heelal, toevallig allemaal op aarde, waarvan bijna 200 ton al gedolven is. Door de enorme schaarste is de prijs per gram biconium inmiddels opgelopen naar $6.700, ook al zijn er nog geen toepassingen voor biconium gevonden.

Binnenkort is de IPO, waarbij voor elke gram biconium een aandeel wordt uitgegeven, met dezelfde waarde, nu dus $6.700. Er worden maximaal 210 miljoen aandelen uitgegeven. Biconium is zeer roestgevoelig en moet bewaard worden in speciale droogcellen, wat veel energie gebruikt. De huidige energiebehoefte is gelijk aan die van een land als Frankrijk.

Beurslicht vroeg topman Friedman wat Biconium tot een aantrekkelijke investering maakt en of die energiebehoefte geen probleem is:

“Biconium belegging een van de zuiverste manieren om waarde te behouden, geen slecht idee, met al die inflatie. Goud, ook een middel om waarde vast te houden, is nu ongeveer $69.000 per kilo waard, biconium nog maar $6.700. En er is veel minder biconium, dus dat verschil kan alleen maar afnemen. Verder zijn er nu nog weinig toepassingen. Aanvankelijk was er wat interesse in biconium-munten, gemaakt door een chemisch proces met geconcentreerde stierenmest, maar dat is nooit echt aangeslagen. Maar mocht er wel een toepassing gevonden worden, dan kan de vraag alleen maar verder toenemen! Verder kiest Biconium waar mogelijk voor alternatieve energie waarmee de energietransitie steunen.”

Bitkey: de sleutel naar veiligheid

In mei volgt de beursgang van Bitkey. Bitkey gaat in totaal 2,1 miljard kluisjes bouwen in Fort BitKnox in Nevada. Elk aandeel Bitkey geeft toegang tot één van deze kluisjes - die geopend kan worden (alleen virtueel) met een unieke, digitale bitkey, die met blockchain technologie gekoppeld is aan dit aandeel. Op basis van eerdere onderhandse plaatsingen wordt de waarde per Bitkey aandeel geraamd op $670.

Maar wat zit er dan in die kluisjes, vroegen we topman Sakatomo:

“Niets natuurlijk! Want niets is het enige dat door niemand gemanipuleerd kan worden! Goud, valuta, aandelen - alles is door de eeuwen heen in meerdere of mindere mate gemanipuleerd. Zodra je iets in zo’n kluis doet, zal een overheid of Centrale Bank iets verzinnen om er macht over te krijgen. Dat zal bij Bitkey nooit gebeuren, waardoor een Bitkey altijd een Bitkey waard zal blijven!”

Bitrandom: ook een beetje A.I.

Tot slot Bitrandom, gepland voor juni. Met dit unieke concept beleg je in schaarste en A.I. De uitgifteprijs ligt waarschijnlijk rond de $6,70 per aandeel. Bij een eventuele verkoop bepaalt een A.I. algoritme gebaseerd op de algehele risicobereidheid en de vraag in de markt wat je er dan voor terugkrijgt. Hoe langer je wacht met verkopen, hoe groter de kans dat de waarde af zal wijken van je aankoopprijs. Er komen uiteindelijk 210 miljard aandelen op de markt en er is vastgelegd dat er nooit extra aandelen uitgegeven kunnen worden.

Wat is de kracht van het Bitrandom concept? Is dit niet eigenlijk een grote gok? Topman Pengchang legt het uit:

“Haha, ja, dat misverstand hoor ik vaker. Maar een Bitrandom belegging betekent juist dat je de risico’s van je hele portefeuille verkleint! Door Bitrandom’s onvoorspelbare karakter is het aandeel namelijk totaal niet gecorreleerd aan andere aandelen en daardoor een perfecte diversificatie. Het is wel een aandeel in naam, maar in feite hebben we een hele nieuwe asset class gecreëerd. Uiteraard is het niet geschikt om 100% van je portefeuille in te beleggen, maar op basis van backtests raden elke belegger aan toch wel 1 a 2% in Bitrandom aandelen aan te houden. Er is al een ETF in de maak die gaat zorgen voor structurele inflow van particulieren en vermogensbeheerders - deze vraag zal de kans op een hogere waarde alleen maar doen toenemen. Daarnaast is het downside risico door de lage prijs per aandeel enorm beperkt.”

Hoe verhoudt dit zich tot Bitcoin?

En dan is er natuurlijk nog Bitcoin, maar daar weet u inmiddels al alles vanaf en is helemaal helder wat de waarde is.

Op het moment van schrijven is de relatieve waardering (volledig toevallig):

1 Bitcoin = 10 aandelen Biconium = 100 aandelen Bitkey = 10.000 aandelen Bitrandom = $67.000.

En de waarde van alle uitstaande Bitcoins en de verwachte beurswaarde van deze drie bedrijven is op dit moment gelijk, rond de $1,3 biljoen.

Waar zou u het liefste in beleggen?

Vorige
Vorige

De discussie over passief beleggen wordt ook in NL actief gevoerd

Volgende
Volgende

Bier en aandelen in Amsterdam; duur en goedkoop