“It’s the inflation, stupid”

Bij de Superbowl op 11 februari zond Biden een filmpje uit waarin hij zijn ongenoegen uitte over ‘Shrinkflation’, waardoor de verpakking van snacks die Amerikanen consumeren bij het kijken van de Superbowl kleiner zijn geworden terwijl de prijs gelijk is gebleven. Biden maakt zich met name druk over krimpende pakken ijs en roept bedrijven op hier onmiddellijk mee op te houden.

Waar windt Biden zich zo over op, inflatie gaat toch de goede kant op? Januari viel een klein beetje tegen met een (Amerikaanse) inflatie van 3,1% terwijl er 2,9% verwacht werd, maar de trend is duidelijk neerwaarts. En de Amerikaanse economie blijft onverminderd sterk.

De leeftijd van Amerikaanse presidenten (en presidentskandidaten) is overigens ook aan inflatie onderhevig. Bron: YouTube.

Het probleem is dat of de inflatie nu 3,1% is, of 2,9%, de boodschappen nog steeds duurder worden. De lonen zijn wel gestegen, maar niet voor iedereen en vaak minder hard dan de prijzen zijn gestegen.

Soms lijkt er ook een beetje een misvatting te zijn dat lagere inflatie gelijk staat aan lagere prijzen. Zoals in het FD artikel “Nederland uit recessie dankzij sterke groei van consumentenbestedingen”:

“De economische groei in oktober, november en december was met name toe te schrijven aan het aantrekken van de consumentenbestedingen. De gezinsuitgaven lagen 1,8% boven het peil van het derde kwartaal van 2023. Consumenten gaven gemakkelijker geld uit door de lagere inflatie in combinatie met de fors toegenomen lonen.”

Waarom zou je makkelijker geld uitgeven bij een lagere inflatie? Wel makkelijker dan bij een nog hogere inflatie, maar niet makkelijker dan in 2023 toen de prijzen lager waren.

En misschien is de groei van gezinsuitgaven deels ook verklaarbaar door die prijsstijgingen?

De gevoelsinflatie is nog erg hoog

Inflatie is ook net zoiets als het weer; de gevoelstemperatuur anders kan zijn dan de werkelijke temperatuur. En de gevoelsinflatie is nu hoog. Dit bleek ook uit een recent onderzoek van APG. Op het moment van dit onderzoek dacht de gemiddelde Nederlander dat de inflatie 11% was, terwijl de werkelijke inflatie volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek op dat moment 0,4%.

Dat inflatie ons in ieder geval geen goed gevoel geeft, bleek ook duidelijk;

Als de ‘gemiddelde Nederlander’ denkt aan inflatie dan zijn ruim negen op de tien spontane gedachten of gevoelens afwijzend van aard. Er is vooral woede en argwaan (zeven op de tien) en onrust, stress of somberheid (vier op de tien.).”

Dat zal in de V.S. niet anders zijn.

James Carville, campagneleider van Bill Clinton, verklaarde de overwinning op Bush met de bekende woorden; “It’s the economy, stupid”.

De economie ligt er nu goed bij in Amerika, maar Biden is niet stupid en voelt goed aan dat veel Amerikanen (zeker het minder rijke deel) desondanks door de hoge inflatie zeer ontevreden zijn. Of dat nu realistisch is, of meer een gevoel, dat maakt eigenlijk niet eens zoveel uit.

Biden’s kansen smelten als ijs voor de zon

Het vervelende voor Biden is dat de remedie voor inflatie; een hoge rente (of uitstel van renteverlagingen), weer kan leiden tot een recessie, voor Biden ook geen prettige achtergrond voor de verkiezingen.

Hoe dan ook, als de gevoelsinflatie niet snel verbetert, dan hebben Biden’s kansen op een overwinning nog meer last van Shrinkflation dan zijn geliefde pakken ijs.

Vorige
Vorige

Drie lessen en één vraag uit Japan

Volgende
Volgende

De verbazing van 2024