De verbazing van 2024

De podcast van DeAandeelhouder begint altijd met de verbazing van de week. Toen ik onlangs te gast was, noemde ik als verrassing dat veel nieuws in 2024 niet leidde tot de verwachte koersreacties.

De goedkeuring van Bitcoin ETF's in de VS resulteerde bijvoorbeeld niet in een positieve reactie; integendeel, de koers daalde. Na de schikking van NN inzake woekerpolissen bleef een stijging van het aandeel uit en de voorspelde onrust op aandelenmarkten na de overwinning van de China-kritische partij in Taiwan bleef ook uit.

Welke verrassingen zal 2024 nog meer in ‘store’ hebben?

Aanvankelijk overwoog ik Philips ook in dit rijtje te plaatsen. Na het nieuws over een schikking met het Amerikaanse ministerie van Justitie en de medische toezichthouder over slaapapneu-apparaten, daalde de koers echter in plaats van te stijgen, zoals gebruikelijk bij een schikking. Vrij snel werd echter duidelijk dat dit niet het einde van de ellende voor Philips betekende (wat weer aan bod kwam in de IEX Beleggerspodcast van vorige week) dus deze telt niet helemaal mee.

Vorige week kwam er ook een grote verrassing op macrogebied. De markt was overtuigd van een renteverlaging in maart, maar dat scenario kon na commentaar van Powell bij de Fed-vergadering en de sterke banencijfers in de VS (de kracht van de Amerikaanse economie na de grootste rentestijgingen in de V.S. in 40 jaar is een verrassing op zich) de prullenbak in. 

Slecht nieuws, zou je denken. De markt was ook eventjes van slag, maar vrijdag bereikte de S&P 500 gewoon weer all-time high, gevolgd door de AEX deze week.

Dat had dan weer te maken met verrassend sterke cijfers van Magnificent Seven leden Meta en Amazon. Toch weer de Magnificent Seven dus. In ieder geval een deel van de zeven, er gaan ook stemmen op om Tesla, Apple en Alphabet af te schrijven en er de Magnificent Four van te maken. Of het wel op zeven te houden, maar Tesla door Eli Lilly te vervangen. (Gerelateerde verrassing; Nvidia is dit jaar al ongeveer evenveel in waarde gestegen als de volledige marketcap van Tesla).

Voorlopig is mijn grootste verbazing van 2024 misschien nog wel hoeveel 2024 op 2023 lijkt; de voorspellingen komen niet uit, de rente is hoog, de Amerikaanse economie blijft ijzersterk en de beurs stijgt onder aanvoering van (een deel van) de Magnificent Seven rustig verder.

Het zou me toch verrassen als dat zo blijft.

Vorige
Vorige

“It’s the inflation, stupid”

Volgende
Volgende

Krijgt de markt het Englund gambiet voor de kiezen?