Bitcoin: een spel waarbij je tegen je verlies moet kunnen

Een bevriende relatie verraste me onlangs met het spel “Blockhunters: the Bitcoin board game”. “Pas maar op dat je geen Bitcoin-fan wordt!” zei hij erbij.

Tussen alle kerstdiners door hebben we het spel inmiddels meerdere malen gespeeld. Zeker de jongere gezinsleden wilden het ook spelen om meer over Bitcoin te leren.

Haast eng hoe realistisch het plaatje is dat ChatGPT van huize Mauritz rond de kerst heeft gegenereerd.

Het doel van het spel is simpel: zoveel mogelijk Bitcoins verzamelen. Hierbij leer je het een en ander over Bitcoin, de toepassingen, minen en de blockchain.

Een verborgen agenda?

Het is een leuk spel, maar wat mij een beetje stoorde (als enige overigens) was dat het spel behalve een educatief ook een promotioneel doel lijkt te hebben. De personages zijn bijvoorbeeld stuk voor stuk sympathiek. Zoals Hila, een Afghaanse softwareontwikkelaar die Bitcoin omdat het niet kan worden afgepakt door het regime.

Bitcoin: alleen gebruikt door aardige mensen.

Of de Garcia-familie uit Venezuela, die met Bitcoin de hyperinflatie omzeilt en spaart voor de toekomst van hun kind. En Marias, een Filipijnse verpleegster in de VS die Bitcoin gebruikt om goedkoper geld naar haar familie te sturen.

Ook de andere personages hebben allemaal een positieve reden om Bitcoin te gebruiken.

Bitcoin kan inderdaad uitkomst bieden in landen met torenhoge inflatie of autoritaire regimes. En het is goed dat het spel daar aandacht aan besteedt, want dat wordt nog best wel eens vergeten in de discussie over het nut van Bitcoin.

Maar waar zijn de schurken? Geen enkel personage in het spel gebruikt Bitcoin voor witwassen, ransomware of andere criminele activiteiten. Zelfs een speculant ontbreekt, terwijl dat vermoedelijk in ontwikkelde landen toch een van de voornaamste (en wat mij betreft legitieme) redenen is om in Bitcoin te stappen.

Ook de Powercards – een soort kanskaarten – richten zich uitsluitend op de positieve kant van Bitcoin met teksten als: “De overheid probeert Bitcoin te verbieden. Dat kunnen ze niet” en “Een centrale bankier noemt Bitcoin waardeloos. Bitcoin doesn’t care: 1 BTC = 1 BTC.”. Ook het energieverbruik wordt nergens genoemd.

Realistische risico

In de eindfase van het spel komt er uiteindelijk toch een minder positieve kant van Bitcoin naar voren. Je kunt dan namelijk je geheime sleutel(s) verliezen – en daarmee alle bijbehorende Bitcoins.

Dat dit geen fictief risico is bleek ook vorige week weer toen bekend werd dat Noord-Koreaanse hackers voor ruim $300 miljoen aan crypto hebben buitgemaakt.

Dit jaar staat de teller van gestolen crypto op $2,2 miljard. In het spel is het al vrij vervelend om je Bitcoins op het laatst kwijt te raken, maar in het echt is dat natuurlijk nog veel erger.

Quantumcomputers vs Trump

Naast hacken is er volgens de Wall Street Journal een nieuw fundamenteel risico in zicht: de quantumcomputer. Volgens experts kan deze binnen tien jaar krachtig genoeg zijn om de cryptografie achter Bitcoin te kraken. Volgens een aantal cryptokenners die in het artikel aan het woord komen is er echter nog voldoende tijd is om de technologie aan te passen. Onmogelijk om in te schatten hoe groot dit risico precies is, maar dat het überhaupt een risico is, geeft te denken.

Hiertegenover staan ook allerlei (mogelijk) positieve ontwikkelingen als Trump president wordt en al zijn beloftes op het gebied van crypto nakomt, zoals het plan om een nationale reserve in Bitcoin aan te leggen. Bitcoin stofzuiger bedrijf MicroStrategy plus vraag door ETF’s zal de koers ook kunnen blijven ondersteunen.

Conclusie: een leuk spelletje

Samenvattend heb ik door het spel hernieuwde waardering gekregen voor de positieve impact van Bitcoin voor mensen in derdewereldlanden. Door een paar keer mee te maken dat mijn sleutel werd gestolen, werd ik echter ook weer gewezen op de risico’s. Deze risico’s zijn er ook in de echte wereld, naast ontwikkelingen die de koers kunnen ondersteunen.

Doordat het niet in te schatten is wat al deze ontwikkelingen per saldo voor de koers gaan betekenen, in combinatie met de hoge volatiliteit, kan je Bitcoin misschien in het echt ook wel het beste benaderen als een spel.

Leuk als je meedoet en wint, maar houdt het bij een positiegrootte waarbij je ook tegen je verlies kunt.

p.s. De enige Bitcoin positie die ik zelf op korte termijn overweeg is uitsluitend in het spel.

Vorige
Vorige

Historisch rendement AEX: geen garantie, wel een indicatie?

Volgende
Volgende

Vergeet de voorspellingen voor 2025 en leer van de geschiedenis