We beginnen last te krijgen van rentekriebels
In maart 2022 begon de Fed met het verhogen van de rente. In juli volgde de ECB. Daarna ging het hard; de Fed funds rate staat nu op 5,25%-5,5% en bij de ECB staat de belangrijkste rente nu op 4%. De schade viel tot nu toe mee, maar er komen steeds meer signalen dat de hogere rente pijn begint te doen.
Nog niet levensbedreigend, wel irritant.
In mijn favoriete café zei een van de studenten in de bediening vorige week teleurgesteld te zijn dat de rente op haar studieschuld vervijfvoudigd was van 0,46% naar 2,56%. Dat betekende een paar honderd euro per jaar aan extra lasten.
In de V.S. is iets soortgelijks aan de hand, daar worden de betalingen aan studentenleningen die tijdens corona gepauzeerd weer hervat. Het gaat hierbij om miljoenen mensen.
Al deze mensen hebben dan weer net iets minder geld om uit te geven, terwijl de prijzen ook nog steeds stijgen.
Kleiner huisje, boompje, beestje
Op hypotheekgebied is de hogere rente natuurlijk zeer zichtbaar; de rente steeg van minder dan 2% naar 4% of hoger, afhankelijk van de termijn. Het effect hiervan wordt wel vertraagd doordat veel huizenbezitters nog langlopende hypotheken hebben tegen lagere rentes.
Voor mensen die nu een huis willen kopen betekent de opgelopen rente een goedkoper huis of hogere maandelijkse lasten (wat weer betekent dat ze minder kunnen uitgeven). Ook weer nadelig voor jongeren.
Het is de schuld van de hoge rente
Voor bedrijven geldt ook dat degene die zich lang gefinancierd hebben zich voorlopig geen zorgen hoeven te maken. 56 procent van de totale Nederlandse bedrijfsschuld loopt echter binnen twee jaar af, of krijgt te maken met een renteherziening.
Hogere rentelasten en teruglopende consumentbestedingen zijn geen prettige combinatie voor bedrijven, waarvan veel het nu al lastig hebben. In de eerste drie kwartalen waren er 60% meer faillissementen in Nederland dan in de eerste drie kwartalen van 2022 (had ook met corona te maken). Hetzelfde beeld is zichtbaar in de V.S., nog steeds (weer?) de motor van de wereldeconomie, waar tot en met september 516 ‘corporates’ failliet gingen, meer dan in 2021 en 2022 bij elkaar.
Dat brengt banken vervolgens weer in de problemen, die een groter risico lopen dat leningen niet afgelost worden. Hierdoor moeten ze meer kapitaal aanhouden en zijn ze minder bereid om geld uit te lenen (tegen een hogere rente), waardoor het voor bedrijven nog lastiger wordt om geld te lenen.
Je wordt er niet vrolijk van. Niet voor niets zei Jamie Dimon bij het presenteren van de JP Morgan kwartaalcijfers op 13 oktober:
“This may be the most dangerous time the world has seen in decades”.
Nu weet ik dat voorspellen erg lastig is, zeker als het om de toekomst gaat, dus ik doe verder niets.
Maar het is niet ondenkbaar dat de beurs (ook om andere redenen dan de rente) even pas op de plaats maakt of zelfs een stapje terug doet.
Elk aandeel heb zijn voordeel
Gelukkig zou een correctie wel goed nieuws zijn voor de studenten in mijn stamcafé, leerde ik uit een video die ik op LinkedIn tegenkwam. Joshua Brown, een oudere vermogensbeheerder, spreekt hierin met een man van 24.
Een leermoment. Bron: LinkedIn.
‘Wil je dat beurs omhoog of omlaag gaat?’ vraagt Brown. ‘Omhoog’, is het antwoord.
‘Waarom dan?’
‘Omdat ik dan geld verdien’, zegt de jongeman lachend, omdat hij al aanvoelt dat het gek genoeg niet het goede antwoord is.
‘Onzin’, zegt Brown, als je jong bent moet je juist hopen dat de beurs omlaag gaat, dan kan je goedkoper aandelen inslaan voor je pensioen. Hogere koersen zijn alleen gunstig voor de oudere generaties, die al veel aandelen hebben.
Er valt hier wel wat op af te dingen, maar vond het een originele manier om de boodschap over te brengen dat het voor een lange termijn belegger niet heel erg is als de koersen af en toe dalen.
Ik ga het doorgeven aan de bediening in mijn stamcafé als ik er weer koffie ga drinken.
Natuurlijk, voor beleggen heb je weer geld nodig, maar als ze 20 euro per maand uit de fooienpot beleggen in een AEX ETF en dat 30 jaar volhouden dan is dat - als de AEX gemiddeld 7,3% blijft stijgen - aan het eind van de rit ruim 23.000 euro. Voor het gemak (en er is al genoeg slecht nieuws) last ik belastingen even buiten beschouwing, maar dat is voldoende om de gemiddelde studieschuld van 17.100 euro af te betalen.
Goede tip toch?