Magnificent seven: Buffett, Musk, JET en meer.
Er gebeurt zoveel dat ik dit keer een selectie heb gemaakt van 7 magnificent beursonderwerpen die me de laatste tijd zijn opgevallen.
1. America first?
Begin dit jaar waren veel beleggers overtuigd van het 'Amerikaanse exceptionalisme': de Amerikaanse economie zou veerkrachtiger en sterker zijn dan die van andere landen, waardoor hogere aandelenwaarderingen gerechtvaardigd waren. Europa blijft hopeloos achter, China kampt met afnemende groei en een langdurige vastgoedcrisis en krijgt daarbovenop nog te maken met tarieven en handelsrestricties.
Dit kan nog steeds het geval zijn, maar de beurs laat voorlopig dit jaar een heel ander beeld zien: S&P 500: +1%, Europa: +12%, China: +20%. Blijf spreiden mensen. Ook geografisch.
En de Magnificent 7 staan collectief zelfs in de min dit jaar, met een gemiddeld rendement van -5%…
2. Apple: Cook doet een Zuckerbergje
Apple is een van de Magnificent Seven aandelen die dit jaar in de min staat, -4%.
Uit vrees voor importtarieven – en misschien geïnspireerd door het positieve effect op het aandeel Meta van Zuckerberg’s eerdere toenaderingen – ging ook Apple-CEO Tim Cook langs bij Trump. Cook beloofde meer dan $500 miljard in de VS te investeren.
Of dat genoeg is om in een goed daglicht te komen, blijft de vraag. Trump zei na afloop dat Cook alleen langskwam om importheffingen wil vermijden.
En wat waarschijnlijk bij een man als Trump ook niet heeft geholpen is dat gebruikers van iPhones afgelopen dagen opmerkten dat wanneer ze ‘racist’ dicteerden, even het woord ‘Trump’ in beeld verscheen...
James Bond: nu ook echt onderdeel van de Magnificent Seven.
3. Buffett zegt (n)iets
Over Apple gesproken: grootaandeelhouder Warren Buffett heeft zijn positie in Apple het afgelopen jaar verkleind. De miljarden die hij hiermee en met andere aandelenverkopen ophaalde, investeerde hij vervolgens… niet.
Dat baart zorgen: als de beste belegger ter wereld geen koopjes ziet, is de markt dan niet gewoon te duur?
De langverwachte jaarlijkse aandeelhoudersbrief bracht weinig opheldering. Buffett schreef hierin over dit onderwerp:
"Berkshire will never prefer ownership of cash-equivalent assets over the ownership of good businesses, whether controlled or only partially owned."
Evident lijkt me, maar betekent dit dat er momenteel geen ‘good businesses’ te vinden zijn? Of wil Buffett zijn opvolger een frisse start geven?
Het beurssentiment wordt hierdoor in ieder geval niet echt geholpen, zeker niet nu Berkshire sinds eind vorig jaar ook gestopt is met het inkopen van eigen aandelen. Blijkbaar is ook Berkshire zelf op deze koers geen ‘good business’.
4. Tesla: Musk en de kettingzaag
Het slechts presterende Magnificent 7 aandeel dit jaar is Tesla. ‘Co-president’ Elon Musk zwaaide laatst op een politieke bijeenkomst met een kettingzaag – tegenwoordig dé manier om kostenbesparingen te visualiseren.
Ook goed om mee te snoeien in je omzet.
Maar het kan ook symbool staan voor hoe Musk de poten onder zijn eigen stoel wegzaagt. Tesla’s Europese autoverkopen daalden in januari met 45%, terwijl de totale EV-markt juist met 37% steeg. Autokopers nemen blijkbaar Musk’s politieke bemoeienissen in Europa mee bij de keuze voor een auto.
Het aandeel kreeg een klap van 8% op het nieuws en Tesla’s beurswaarde zakte voor het eerst sinds november onder de $1 biljoen.
Geen wonder dat Musk haast maakt om alle overheidsinstanties die kijken naar de veiligheid van robotaxi’s op te doeken.
5. Belangrijke takeaway van het Prosus bod
Vriend en vijand werden begin deze week verrast door het overnamebod van Prosus op voormalig magnificent Nederlands aandeel Just Eat Takeaway (JET).
Veel JET-aandeelhouders vinden dit bod van 4 miljard / 20,30 euro per aandeel te laag. Maar Prosus-aandeelhouders dachten daar duidelijk anders over: het aandeel Prosus daalde met ruim 8% na het nieuws uitkwam, waardoor er in totaal zo’n 9 miljard euro aan beurswaarde verdampte.
De markt lijkt JET daarmee een negatieve waarde toe te kennen. Nu ben ik zelf ook aandeelhouder JET dus ik ken dat gevoel, maar zelfs als het bedrijf nul waard is dan lijkt dit dus overdreven.
Als JET-beleggers écht vinden dat het bod te laag is en denken dat JET minimaal 4 miljard waard is, zou – all else equal – de waarde van Prosus minimaal gelijk moeten zijn aan de koers voor de overname. Wellicht liggen daar mogelijkheden om nog iets van de verliezen die veel beleggers hebben geleden goed te maken (zie disclaimer)?
Of is dit de zoveelste reminder dat je beter in een index kan beleggen dan je geluk in individuele aandelen proberen te zoeken?
6. Magnificent money
Er was relatief weinig aandacht voor de $1,5 miljard aan crypto die van Bybit gestolen is - een record. Als dat bij een bank was gebeurd had dat geleid tot vervolging of op zijn minst zware kritiek, maar topman Zou kreeg vooral complimenten over zijn transparantie. Bijvoorbeeld deze lofzang:
“Incredible response and leadership over the last couple of days—truly a masterclass in crisis management, communication, and transparency. Your example is the new standard for dealing with a tough situation and solidifying trust.”
Ondertussen kwam uit de reguliere financiële wereld deze week het nieuws dat de rechter een boete van de AFM voor verzekeraar Promovendum heeft vernietigd. Promovendum had de boete van 2,5 miljoen voor verschillende vergrijpen gekregen, waaronder dat het onduidelijk was dat eventuele schade binnen twee jaar gemeld moest worden.
Ik kan niet inschatten of de boete terecht was of niet, maar het contrast tussen de lof voor de topman van ByBit waar $1,5 miljard is gestolen en de strengere regelgeving voor de reguliere financiële wereld viel me weer eens op en blijft me verbazen. (En Noord-Korea zat waarschijnlijk weer achter de hack, hoe kan dat toch?)
7. Magnificent Nancy
Tot slot het vertrek van Nancy McInstry. Onder haar leiding steeg het aandeel Wolter Kluwer sinds 2003 van ongeveer 10 euro naar boven de 180 euro. Door het vertrek noteert de koers inmiddels rond de 150 euro.
Een fenomenale prestatie en een herinnering dat ‘saaie’ aandelen ook de moeite waard kunnen zijn en beleggers zich niet alleen op Magnificent aandelen blind moeten staren. En Wolters Kluwer zit in de AEX, JET ooit ook. Je kan natuurlijk ook in de AEX beleggen…
Disclaimer: ik beleg vooral in ETF’s maar heb ook individuele aandelen zoals JET en Prosus. Over het algemeen presteren mijn ETF’s beter dan mijn aandelen. Deze column is geen advies. En tot slot werk ik voor Trade Republic.