De Dow Jones, Nvidia en Intel: party like it’s 1999
De Dow Jones sloot op 17 mei voor het eerst ooit boven de 40.000 punten. In 1999 werd al voorspeld dat de Dow Jones Index dit niveau zou bereiken, maar dan in 2016. 1999 was ook het jaar dat Intel in de Dow Jones index werd opgenomen. Na 25 jaar komt daar wellicht een einde aan en wordt het aandeel mogelijk door Nvidia vervangen.
25 jaar later bleek het inderdaad een gouden tip. Bron: Amazon.
In 1999 verscheen het boek “Dow 40,000: Strategies for Profiting from the Greatest Bull Market in History” van een zekere David Elias. De Dow Jones index noteerde toen rond de 10.000 en volgens Elias zou de 40.000 in 2016 bereikt moeten worden. De genoemde strategieën kunnen denk ik samengevat worden als: koop alles en houd het in ieder geval vast tot 2016. Had een dun boekje kunnen zijn, maar Elias wist de boodschap tot 209 pagina’s te rekken.
Helaas voor Elias knapte vrij snel na het verschijnen van zijn boek de internetbubbel en was het feest even voorbij. Na een opleving volgde later ook de financiële crisis, waarin de Dow in 2009 daalde tot 6547,05. Elias’ boek werd weinig verkocht maar wel belachelijk gemaakt.
Maar nu, na 25 jaar, in mei 2024, heeft Elias toch zijn gelijk gehaald! 8 jaar later dan hij voorspelde, maar toch.
“Dowt” Nvidia binnenkort Intel eruit?
Ander nieuws over de Dow Jones index is dat Nvidia mogelijk binnenkort toetreedt tot het selecte clubje van 30 aandelen waarop de index is gebaseerd. De Dow Jones index methodologie is vrij apart: het komt er min of meer op neer dat het gemiddelde van de 30 in de index opgenomen aandelen wordt genomen.
Hierdoor weegt een aandeel met een hogere koers zwaarder dan een aandeel met een lagere koers, in plaats van dat gekeken (en gewogen) wordt naar marktkapitalisatie. Dit betekent dat als een Dow Jones aandeel met een waarde van bijvoorbeeld $100 met 10% stijgt dit meer impact heeft dan als het aandeel $10 waard was geweest (zelfs als het om een bedrijf gaat met een lagere beurswaarde).
Om deze, en andere redenen, is het belang van de Dow Jones index sinds 1999 ongeveer even hard afgenomen als de index zelf is gestegen. De belangrijkste Amerikaanse index is nu de S&P 500.
Nvidia zat dus nog niet in de Dow, wat best jammer was gezien het rendement van Nvidia de laatste jaren (het zat wel al sinds 2001 in de S&P 500). Maar door de Nvidia stocksplit is de kans groot dat het aandeel er nu eindelijk toch in komt, want door de bizarre methodologie is een $1000 aandeel moeilijker in te passen dan een aandeel van $100.
Saillant detail is dat Nvidia waarschijnlijk Intel vervangt.
Intel zat sinds 1999 in de Dow en piekte vlak daarna door de internethype op een koers $70. Nu, 25 jaar later in 2024, mist het bedrijf de AI-boot voorlopig en is het YTD met 40% gedaald naar een koers van ~$30. Nvidia is daarentegen dit jaar met 125% gestegen (per 31 mei 2024).
Nvidia en de AI opkomst worden door analisten die vrezen dat het allemaal iets te hard gaat wel eens vergeleken met Intel en de Internetbubbel. De eventuele verwisseling in de Dow Jones index zou hier mooi symbolisch uitdrukking aan geven, al betekent het verder fundamenteel weinig.
En nu door naar de 100.000!
Waar de vergelijking mijns inziens wel opgaat is dat net zoals in 1999 een belegging in een Dow Jones ETF beter was dan in het aandeel Intel ook nu geldt dat een investering in een index (liever de S&P) op langere termijn een betere risico/rendement verhouding biedt dan een belegging in Nvidia.
Ook weer een titel die weinig aan de verbeelding overlaat.
Maar hoe lang kan het AI feest op de beurs nog doorgaan?
Als Elias inderdaad voorspellende gaven heeft dan is er op dat vlak goed nieuws. Nu de 40.000 mijlpaal bereikt is, verwacht hij dat de Dow Jones binnen tien jaar een koers van 67.000 bereikt. Voor zover bekend gaat hij er nu geen boek over schrijven, maar het is zo ook wel duidelijk.
En wie weet maken we de komende decennia ook nog mee dat de nog minder bekende Charles W. Kadlec, die eveneens in 1999 het boekje Dow 100,000: Fact or Fiction schreef, ook gelijk krijgt.
Uiteindelijk zal dat wel gebeuren, maar zoals we van Elias’ voorspelling hebben geleerd moeten we geduld hebben en zullen we tussendoor ongetwijfeld nog wel de nodige dalen meemaken.