Doe voor 2024 de AEX zelftest en ontdek welk type belegger je bent!

Bron: IEX, 16 december 2023.

Het einde van het jaar nadert, tijd voor terugblikken en voor verwachtingen voor het komende jaar. Beurslicht heeft in dat kader een korte maar effectieve test ontwikkeld waarbij je op basis van slechts twee vragen kan ontdekken welk type belegger je bent. Vervolgens hebben we daar een passende AEX belegging voor 2024 aan gekoppeld.

Hieronder om te beginnen de resultaten dit jaar tot nu toe van alle aandelen in de AEX index. De AEX zelf staat dit jaar op een keurige +15,1% (zonder dividend).

Hebben jouw (AEX) aandelen het gemiddeld beter of slechter gedaan? (Geen testvraag overigens.)

Kijk er even kort naar en dan kan je beginnen met de test. Pen en papier mag maar is niet echt nodig.


1. Kijk nu alleen naar de top 5 van dit jaar:

Die chippers à la, maar Philips en Exor?

Wat zijn je verwachtingen voor deze vijf aandelen in 2024?

A. Deze aandelen gaan het volgend jaar gemiddeld weer beter doen dan de AEX.

B. Het is onmogelijk om te voorspellen of deze aandelen het beter of slechter gaan doen dan de AEX.

C. Door de enorme stijging dit jaar zullen de prestaties volgend jaar gemiddeld lager zijn dan van de AEX.

2. Kijk nu alleen naar de ‘flop 5’ van 2023:

De Zwitserse berglucht heeft DSM voorlopig nog geen goed gedaan.

Wat zijn je verwachtingen voor deze vijf aandelen in 2024?

A. Deze aandelen gaan het ook volgend jaar gemiddeld weer slechter doen dan de AEX.

B. Het is onmogelijk om te voorspellen of deze aandelen het beter of slechter gaan doen.

C. Door de enorme daling dit jaar zullen de prestaties volgend jaar gemiddeld hoger zijn dan van de AEX.


Welk type belegger ben jij?

Die zien we hopelijk niet terug in 2024.

Dan is het nu alweer tijd voor de uitslag! De score is nogal eenvoudig:

Twee keer A: je bent een trendvolger.

Twee keer B: je bent een realist.

Twee keer C: je bent een contraire belegger.

Bij alle andere combinaties zijn de resultaten helaas ongeldig en wordt aangeraden de test te herhalen totdat je bij elke vraag een antwoord met dezelfde letter geeft.


De trendvolger

Onder het motto “the trend is your friend” ben jij iemand die probeert mee te liften op het huidige beurssentiment. Je verwachting is dat de winnaars en verliezers van dit jaar gemiddeld genomen ook de winnaars en verliezers van volgend jaar zullen zijn.

Voorzichtigheid is echter op zijn plaats; vorig jaar zat Philips bijvoorbeeld in de flop 5. Had je met al die rechtszaken in de V.S. een top 5 plek echt aan zien komen? En is de kou wat dat betreft nu echt uit de lucht? ASML, ASM en BESI zijn natuurlijk fantastische bedrijven, maar beginnen de waarderingen niet een beetje teveel op de muziek vooruit te lopen?

Wellicht ben je daarom toch beter af met een AEX ETF dan alleen met individuele posities in de toppers van 2023. Als de top 5 wel goed blijft presteren profiteer je daar met een ETF ook van, maar mochten deze vijf het slechter doen dan kan dat bij een AEX ETF door andere aandelen gecompenseerd worden. En als er volgend jaar weer onverwachte positieve verrassingen zijn zoals Philips dit jaar dan mis je die boot niet!

De realist

Je kent je eigen beperkingen of je ziet in dat het uiteindelijk onvoorspelbaar is. Dat getuigt van een gezonde dosis realisme. Zelfs voor de professionals blijkt voorspellen namelijk erg lastig.

Eind 2022 publiceerde de VEB bijvoorbeeld een overzicht van de meest kansrijke AEX aandelen voor 2023 volgens analisten. ASML, DSM, Prosus en Shell kregen de meeste stemmen.

ASML heeft het natuurlijk heel goed gedaan, maar DSM is nu het slechtst presterende aandeel uit de AEX! En Shell en Prosus hadden wel een positief rendement, maar stonden niet in de top 10.

Gemiddeld hebben deze vier aandelen een rendement van 7,2% opgeleverd - versus de 15% in de AEX (zonder dividend).

Omdat de realist weet dat voorspellen welke aandelen het beter of slechter gaan doen moeilijk is en omdat de professionals daar ook moeite mee hebben is ook voor jou een AEX ETF een aantrekkelijke manier om in AEX aandelen te beleggen.

Je hoeft niet kiezen, je belegt gespreid, de kosten zijn laag en je zult zien dat je het beter doet dan de meeste “stock pickers”, zeker als je horizon langer is dan een jaar.

De contraire belegger

De tegeltjeswijsheid “Be fearful when others are greedy and greedy only when others are fearful” zal jou ongetwijfeld aanspreken. Als je je vooral richt op de aandelen die het relatief slecht gedaan hebben mag je jezelf ook een bodemvisser of koopjesjager noemen. Je zal instemmend hebben geknikt bij het bij de trendvolger genoemde voorbeeld van Philips. In 2022 daalde het met 58% en dit jaar realiseerde het aandeel Philips een koerswinst van 44%.

Philips is echter ook een voorbeeld van hoe het mis kan gaan voor contraire beleggers. In 2021 had Philips namelijk ook al een beroerd jaar, het daalde toen met 35%. Dus als je eind 2021 al een contraire positie in Philips had ingenomen had je in 2022 een verlies van 58% geleden (en je zou ondanks de stijging dit jaar nog steeds op een verlies staan).

Tegenover het sporadische succes van de contraire belegger staan vaak meerdere posities die jarenlang verpieteren tegen een lager rendement dan van de AEX (denk bijvoorbeeld aan TomTom of Just Eat Takeaway - inmiddels ook geen AEX fondsen meer).

Ook de contraire belegger is daarom beter af met een AEX ETF. Als een aandeel als DSM in 2024 weer hersteld dan profiteer je daar ook van. En wil je echt (relatief) onder-belegd zijn in aandelen als ASML, BESI en ASM?


Genoeg gelachen

Zoals hopelijk duidelijk is, was dit een niet al te serieuze test. De keuze om naar de best- en slechtst presterende vijf aandelen van dit jaar te kijken is arbitrair en er zijn natuurlijk veel betere manieren om aandelen te selecteren.

Toch ben ik overtuigd van de achterliggende boodschap; het kan leuk zijn om te proberen te voorspellen welke aandelen het goed (of slecht) gaan doen, maar als het om rendement gaat zijn de meeste beleggers beter af met een ETF. Dat geldt helemaal bij een horizon die langer is dan één jaar, normaalgesproken ook het geval. “Beter af” kan overigens ook “minder slecht af” betekenen als 2024 een slecht beursjaar wordt.

Mocht je inderdaad een AEX ETF overwegen dan zijn er meerdere AEX ETF’s beschikbaar. Als je de voorkeur geeft aan een ETF die het dividend uitkeert, dan kan je naar de VanEck AEX ETF kijken. En wil je graag een ETF waarbij het dividend wordt herbelegd, dan is er bijvoorbeeld de iShares AEX UCITS ETF.

Bekijk hoe dan ook over een jaar - als we ongetwijfeld weer verbaasd zijn over enkele namen in de top of flop 5 van 2024 - hoe je het met je Nederlandse aandelen hebt gedaan ten opzichte van de AEX. Als je (AEX) aandelen het dan beter hebben gedaan dan de AEX mag je blij verrast zijn met jezelf.

Vorige
Vorige

Een mooi aandeel kiezen volgens Keynes

Volgende
Volgende

Gaan Small Caps eindelijk weer eens presteren?