Gaan Small Caps eindelijk weer eens presteren?

2023 is het jaar van de Amerikaanse Large Caps, en dan vooral de Magnificent Seven. Kleinere Amerikaanse beursfondsen hebben een minder jaar achter de rug, sterker nog, die doen het al langer minder goed. Gaat dat binnenkort veranderen?

Soms zegt een plaatje meer zegt dan 1000 woorden. Of het zegt het in ieder geval sneller. Zoals dit plaatje dat ik op X (Twitter) tegenkwam:

De koerswinstverhouding van Amerikaanse Small Caps versus Large Caps. Een laag getal, zoals nu, betekent dat Small Caps relatief laag gewaardeerd zijn.

Het is een aantrekkelijk plaatje; lange termijn, je ziet duidelijk op we op een laag punt zijn aanbeland en het is gerelateerd aan actuele thema’s; de rente, de economie en A.I.

Alhoewel dit plaatje me dus meer zei dan veel woorden heb ik zelf toch een poging gedaan om dit verhaal bij ABM Financial news te vertellen:

Toegegeven, het aantal views loopt nog wat achter bij de verwachtingen, maar bij Beurslicht vatten we dat juist op als een bullish teken.

Wie noch van plaatjes, noch van video’s gecharmeerd is, maar meer van het geschreven woord houdt: Amerikaanse Small Caps (kleinere beursgenoteerde bedrijven) staan dus op historisch lage niveaus ten opzichte van de Large Caps.

Bank of America heeft becijferd dat small caps nu 19% onder de gebruikelijke waardering noteren, terwijl de mega-large caps 18% boven hun lange termijn gemiddelde noteren en andere large cap +12%.

Daar zijn vast goede redenen voor zul je nu denken, en dat klopt. De drie belangrijkste redenen zijn:

  1. De rente. De hoge rente raakt Small caps harder, want ze hebben gemiddeld meer schulden, de schulden die ze hebben zijn vaker variabel en als er inderdaad een recessie komt zijn small caps vaker aangewezen op banken om geld te lenen.

  2. De economie. De verwachting van een al dan niet milde recessie is nadeliger voor small caps; die hebben dan nog meer moeite om aan financiering te komen en door eerder genoemde hogere schulden minder vet op te botten om slechte tijden te overleven.

  3. A.I. Daar waar de large caps, en met name de magnificent seven, direct of indirect op het A.I. thema meeliften zijn er minder A.I. gerelateerde aandelen onder de Amerikaanse small caps. Erger nog, er zitten veel biotech aandelen bij, niet echt een thema waar beleggers nog warm van worden en zo’n 30% van de small caps is zelfs verlieslatend.

Vrij overtuigende redenen dus.

En toch…

“Maar als de rente lager is gaat hij sprinten”.

Als de Fed de rente - zoals bijna alle marktpartijen nu verwachten - komend jaar echt (fors) gaat verlagen, dan kan het keerpunt echter dichtbij zijn. Hoe belangrijk rente is voor Small Caps bleek bijvoorbeeld op 14 november na het positief ontvangen Amerikaanse inflatiecijfer. De markt concludeerde hieruit dat de Fed in 2024 al met renteverlagingen kon gaan beginnen en de S&P steeg met 2%. De Russel 2000 (een index van Amerikaanse Small Caps) steeg echter met 4,5%!

Dan A.I., dat blijft natuurlijk voorlopig een thema dat vooral Large Caps ondersteunt, maar nu de Magnificent Seven 32x de winst noteren is de vraag of daar nog veel rek in zit.

Tot slot kan de economie veel roet in het eten gooien van het Small Cap herstel-scenario. Gezien de hoge rente is een recessie niet ondenkbaar en ook door velen verwacht (maar wel mild). Aan de andere kant, zoals de econoom Paul Samuelson ooit zei: “the stock market has predicted nine of the past five recessions."

En zelfs als de waarderingen korte termijn verder teruglopen door een zwaarder dan verwachte recessie, dan lijkt het lange termijn geen slecht instapmoment.

Kortom; als je verwachting is dat de rente heeft gepiekt en dat de Amerikaanse economie niet in een zware recessie komt dan kan je overwegen om eens te kijken naar Amerikaanse Small Caps, bijvoorbeeld via een ETF op de Russel 2000 of de S&P 600 (zie tweede bullet point van de aanvullingen).

Tot slot nog wat aanvullingen voor de liefhebber:

  • De koerswinst verhouding van small caps is onderwerp van discussie; soms worden de verliesgevende bedrijven namelijk wel meegenomen in de berekening en soms niet.

  • De twee bekendste small cap indices in de V.S. zijn de Russell 2000 en de S&P 600. De Russell 2000 zijn de 2000 kleinste bedrijven uit de Russell 3000 met de 3000 grootste beursgenoteerde Amerikaanse bedrijven. Bij S&P heb je natuurlijk de S&P 500, met de 500 grootste Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven, dan de S&P 400 met 400 midcaps en tot slot de S&P 600 met 600 small caps.

  • Volgens Deutsche Bank bieden juist Europese Small caps nu veel kansen.

Vorige
Vorige

Doe voor 2024 de AEX zelftest en ontdek welk type belegger je bent!

Volgende
Volgende

Ook de aandelenportefeuille van god zou af en toe in de min staan