Welke aandelen kiezen beleggers voor 2034?

Hoewel analisten en experts altijd (terecht) zeggen dat beleggen voor de lange termijn is, zijn de tips en verwachtingen voor het komende jaar rond elke jaarwisseling even onvermijdelijk als oliebollen. Maar welke aandelen kopen beleggers voor de lange termijn?

Naast de tips zie je vaak ook lijstjes langskomen van de meest verhandelde aandelen of de top 10 aandelen die beleggers nu in bezit hebben. Dit zegt echter ook weinig over de verwachtingen voor de lange termijn want hierin zijn ook beleggers met een korte termijn horizon meegenomen.

Een betere indicatie van welke aandelen en ETF’s beleggers voor de lange termijn kopen is wellicht om te kijken naar wat beleggers kopen die periodiek beleggen.

En nu echt voor de laatste keer; doe ze niet allemaal in één mandje.

Beleggers die periodiek beleggen - automatisch elke maand voor een vast bedrag beleggen - doen dit namelijk vrijwel altijd voor een lange termijn doel zoals een huis, vakantie of aanvulling op pensioen. En dan ga je niet beleggen in een aandeel waarvan je denkt dat het (alleen) het komende jaar goed gaat doen. Voor het gemak ben ik in de titel uitgegaan van 10 jaar, maar het zal meestal langer zijn.

Aangezien ik tegenwoordig voor Trade Republic werk en dit het het grootste platform voor periodiek beleggen in Europa is, had ik redelijk eenvoudig toegang tot relevante data.

In de eerste plaats blijkt dat er bij periodiek beleggen voornamelijk in ETF’s wordt belegd. Maar omdat iedereen natuurlijk toch ook wil weten welke individuele aandelen populair zijn hierbij de top 10 ETF’s en de top 10 aandelen voor periodieke beleggingen van Trade Republic klanten:

Populairste ETF’s en aandelen voor periodiek beleggen bij Trade Republic (Europa), 3-1-2024.

Voor degene die minder ingevoerd zijn in de vele afkortingen die de financiële wereld in het algemeen en de ETF wereld in het bijzonder helaas rijk is, staat aan het eind van deze post een verklarende woordenlijst.

Op één staat een MSCI World ETF met de grootste aandelen uit ontwikkelde landen (vooral Amerika). Niet heel verrassend.

Wel opvallend is dat er een Emerging Markets ETF op plek 2 twee staat; voor de lange termijn waarschijnlijk niet onverstandig, maar ik denk vergeleken met de portefeuille van de gemiddelde belegger is plek 2 een relatief een hoge positie.

Verder is er met een SRI index en een Clean Energy ETF aandacht voor sociale aspecten en het milieu.

Bij de individuele aandelen zijn de techreuzen die het in 2023 goed hebben gedaan ook voor de lange termijn favoriet. Laten we hopen dat Apple het goed blijft doen; het heeft een grote positie in veel van de top 10 ETF’s, staat op één bij de aandelen en is ook de grootste positie van Berkshire Hathaway. Dat Realty Income en Coca Cola de top 10 hebben gehaald en dat Nvidia er niet in zit verraste me wel een beetje.

Omdat we in Nederland altijd graag willen weten hoe “wij” het doen, hier ook de NL top tien lijstjes:

Populairste ETF’s en aandelen voor periodiek beleggen bij Trade Republic (Nederland), 3-1-2024.

Op de Nederlandse lijst dan staan er meer puur op Amerika gerichte ETF’s in de lijst en bij ons geen Allianz en Coca Cola maar ASML en Shell.

Maar in hoofdlijnen is het hetzelfde verhaal; periodieke beleggers beleggen vooral in breed gespreide ETF’s met op nummer 1 de MSCI World en men is overwogen in Amerikaanse aandelen.

Bij de individuele aandelen zitten veel aandelen die het dit jaar goed gedaan hebben en waarvan de waardering relatief hoog is. Of dat verstandig is weten we over 10 jaar.

Het is natuurlijk ook mogelijk dat de lange termijnvisie van deze beleggers op korte termijn verandert, bijvoorbeeld door nieuwe ontwikkelingen of door rendementen. Mijn voornemen voor 2025 is dan ook om te kijken of er wijzigingen te zien zijn in deze lijstjes. Als er veranderingen zijn dan verwacht ik die vooral bij de individuele aandelen. Bij de ETF’s zal het interessant zijn om te zien of er meer of minder in opkomende markten en thema’s als ESG belegd gaat worden, maar de MSCI World blijft waarschijnlijk op de eerste plek staan.

Tot slot; voor de lange termijn periodieke beleggers onder u; mocht de beurs het in 2024 niet goed doen dan kunt u zich troosten met de gedachte dat u dan dit jaar dan relatief goedkoop aandelen inkoopt. Hier plukt u hopelijk de vruchten van in 2034 of later.

Verklaring afkortingen. Mooi voornemen voor de financiële wereld; minder afkortingen!




Vorige
Vorige

Krijgt de markt het Englund gambiet voor de kiezen?

Volgende
Volgende

Een mooi aandeel kiezen volgens Keynes