AI, Centrale Banken en seksisme

Welke kaart trekt Lagarde deze week? AI weet het antwoord!

Net als elke andere industrie is de financiële wereld koortsachtig op zoek naar toepassingen voor AI. Dat zullen er ongetwijfeld veel worden, met als heilige graal natuurlijk een handelssysteem waarmee de markt kan worden verslagen. Dat lijkt nog niet aan de horizon, maar AI blijkt wel succesvol te kunnen worden ingezet bij het ontcijferen van “Fedspeak”, het technische (wollige/onbegrijpelijke) taalgebruik waarmee de Fed communiceert over rentebesluiten. AI kan hierbij een inschatting maken van het “duif-”of “havikgehalte”, met andere woorden, of de Fed geneigd is om de rente nog verder te verhogen of het wel mooi vindt zo langzamerhand. Misschien niet de heilige graal, maar gezien de enorme impact die rentebesluiten kunnen hebben toch wel een mooie graal.

Het is ook nooit goed.

Deze week komen zowel de Fed als de ECB met hun rentebesluit, dus het kan meteen getest worden. Ook zonder AI voorspel ik in ieder geval dat wat deze Centrale Banken ook besluiten, er veel kritiek komt. Of ze zijn te laks in het bestrijden van de inflatie, of ze helpen ons een recessie in. In het geval van Lagarde is het hierbij de vraag of seksisme niet ook een rol speelt. Bij een van mijn vorige werkgevers was er veel kritiek op haar, terwijl Powell over het algemeen goed gewaardeerd werd.

“Kan die kritiek toevallig ook iets te maken hebben met het feit dat Lagarde een vrouw is?” vroeg ik wel eens.

“Nee, absoluut niet! Lagarde is alleen gewoon geen econoom, ze heeft rechten gestudeerd. Ze heeft er gewoon niet genoeg verstand van, dat blijkt ook bij die persconferenties”.

Gaat de kritiek over de vorm of over de inhoud?

Lagarde blijkt zich deze kritiek aan te trekken las ik in de Financial Times en pareert deze door er op te wijzen dat zowel Powell als Bailey (van de Bank of Engeland) geen economie hebben gestudeerd (wat ik niet wist, zegt ook wel wat). Iets soortgelijks zien we in Nederland met kritiek op Kaag als minister van Financiën (geen economie gestudeerd) versus de kritiek op Hoekstra als minister van Financiën (ook geen economie gestudeerd, zie ook de aankoop van aandelen Air France - KLM :) ). En verder schijnt Draghi net zo vaak vooraf voorbereide statements te hebben gebruikt bij persconferenties als Lagarde.

Dat lijkt er toch op te wijzen dat seksisme in ieder geval deels een rol speelt bij de kritiek.

Uiteraard vroeg ik het voor de zekerheid aan ChatGPT. Die vond het lastig om te zeggen of het nu kwam door het gevoerde beleid of door seksisme, maar noemde hierbij toch weer ook haar achtergrond als jurist. Toen ik ChatGPT er vervolgens op wees dat dit nooit naar voren komt bij kritiek op Powell was het antwoord:

“You raise a valid point. It is true that while Christine Lagarde's lack of experience in central banking has been criticized, the same level of scrutiny has not been applied to Jerome Powell, who also lacks a traditional background in economics. ”

Lagarde lijkt dus wel een punt te hebben. Dat neemt alleen niet weg dat bepaalde kritiek wat mij betreft wel degelijk terecht is; de persconferenties van Powell gaan echt soepeler dan van Lagarde, voorgelezen of niet. Dat is belangrijker dan het klinkt, aangezien een verkeerd begrepen woord de markt onbedoeld direct in beweging kan zetten (wat al enkele malen is gebeurd bij Lagarde). En belangrijker, maar daar is niet alleen Lagarde verantwoordelijk voor, de ECB heeft natuurlijk veel te lang volgehouden dat de hoge inflatie een tijdelijk fenomeen zou zijn.

Een of twee kwartjes, dat wordt het.

Om goed te maken dat de ECB te lang gewacht heeft met renteverhogingen bestaat er nu het risico van overcompensatie, het scenario waarin de ECB te lang doorgaat met het verhogen van de rente. Hoe je er ook naar kijkt - Mathijs Bouwman liet in het FD maar liefst 6 inflatiemaatstaven zien, allemaal ruim boven het doel van 2% - de inflatie is in ieder geval nu nog te hoog (in Nederland in april zelfs weer gestegen) dus de rente wordt weer verhoogd deze week. Of het met 0,25% of 0,50% zal onder andere afhangen van hoeveel de ECB zich aantrekt van de economische groei van nog maar 0,1% in de eurozone in Q1 en de onrust in de bankensector die nog niet helemaal voorbij is. In de V.S. is een verhoging van 0,25% al als vrijwel zeker ingeprijsd door de markt.

Deze week gaan we het horen. Hopelijk is de communicatie van zowel de Fed als de ECB zo duidelijk dat niemand AI nodig heeft om de besluiten te begrijpen. En wie weet is het in de toekomst mogelijk om het rentebeleid over te laten aan AI?

Vorige
Vorige

Dimon is the world’s best friend, part II.

Volgende
Volgende

Is een ETF een loterij zonder nieten?