Dimon is the world’s best friend, part II.

Jamie Dimon heeft de financiële wereld weer gered, nu door First Republic Bank over te nemen. Tussen de vele berichten hierover kwam ik de volgende mooie quote tegen, toegeschreven aan J.P. Morgan, redder van een aantal banken bij de paniek van 1907:

“A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason.”
— J.P. Morgan

Jamie Dimon, doet ruim100 jaar later J.P. Morgan’s naam eer aan met de First Republic redding, na bij de crisis in 2008 Bear Stearns en Washington Mutual te hebben ingelijfd. De quote is ook van toepassing. Dimon zelf gaf als goede reden voor de overname: “Our government invited us and others to step up, and we did.”

De echte reden was: “We could buy a beautiful wealth management business for an absolute bargain price with the risks partly covered by the FDIC and no anti-trust questions asked”. (Nee, dat heeft Dimon niet zo gezegd).

Dimon: redder des vaderlands. (Het aanbod gratis stockfoto’s valt toch wat tegen).

Altijd weer die Musk

J.P. Morgan’s quote kan je overigens op veel uitspraken van CEO’s loslaten, neem Musk die onlangs een brief ondertekende waarin opgeroepen werd tot een pauze van 6 maanden in de ontwikkeling van AI, met als goede reden: “Powerful AI systems should be developed only once we are confident that their effects will be positive and their risks will be manageable.”.

Musk’s echte reden bleek echter: “Im starting my own AI business, X.AI and I need more time to be able to compete as the rest is clearly already far ahead.”

Doet ook denken aan de Anglo-EU translation guide, waarin onder andere wordt uitgelegd dat als Britten zeggen “with the greatest respect” ze eigenlijk willen zeggen “I think you are an idiot”. Maar nu dwaal ik te ver af, terug naar J.P. Morgan.

Redding is “Too big to fail”- fail

De redding verminderen de zorgen over banken die “too big too fail” zijn in ieder geval niet, integendeel. Niet alleen wordt J.P. Morgan nog groter, de kleinere banken worden zwakker. Dimon maakt zich echter geen zorgen:

“There may be another smaller one, but this pretty much resolves them all,” aldus Dimon na de redding van First Republic, “This part of the crisis is over.”

Dat moet hij ook wel zeggen om het vertrouwen er in te houden. De markt lijkt het voorlopig echter niet met hem eens te zijn; aandelen van regionale Amerikaanse banken zijn weer verder aan het dalen.

Maar ook Dimon heeft erkend dat er nog wat sluimerende risico’s overblijven, met name in de V.S,. waar een recessie en hoge rentes nog wel eens “other cracks in the system” aan het licht zouden kunnen brengen. Dat kan overigens in Europa ook nog wel voor de nodige problemen gaan zorgen.

Wat de stress over banken nu niet nodig heeft zijn nog hogere rentes, en laten er nou net twee rentebesluiten op de agenda staan deze week. Een renteverhoging lijkt onvermijdelijk, zowel in Amerika als in Europa, maar alle ogen en oren zullen gericht zijn op wat de Fed en de ECB precies gaan zeggen over de bankencrisis. Ze moeten hierbij de exact juiste balans vinden tussen vertrouwen uitstralen in het systeem (anders komt er paniek) en bezorgdheid/actiebereidheid over de situatie (anders denkt de markt dat de centrale banken het niet onder controle hebben).

Zo niet dan kan Dimon binnenkort weer tegen wil en dank het systeem redden door voor een appel en ei nog wat kleinere banken in de schoot geworpen te krijgen.


Vorige
Vorige

Begint er weer een nieuwe grondstoffen “supercycle”?

Volgende
Volgende

AI, Centrale Banken en seksisme