Beleg 's nachts en vermijd knappe, pas getrouwde adviseurs
Volgens sommige economen is de markt een efficiënte machine om realistische prijzen tot stand te brengen. Alle beschikbare informatie is al in de koers van aandelen verwerkt. Als er al een oneffenheidje optreedt, zoals bijvoorbeeld een iets hogere koers van een in Amerika genoteerd aandeel ten opzichte van de Europese notering van hetzelfde bedrijf, dan wordt dat direct rechtgezet (gearbitreerd) door handelaren. Toch blijven er nog veel fenomenen in de markt die vanuit deze visie moeilijk verklaarbaar zijn. Neem bijvoorbeeld “the Night effect”, waar de Financial Times onlangs weer aandacht aan besteedde.
Een verschil van dag en nacht
Dit nachteffect refereert aan het hogere rendement op Amerikaanse aandelen als de beurs gesloten is dan wanneer de beurs open is. Dat is geen kinderachtig verschil; in de grafiek hieronder zie je de rendementen sinds 1993 van een positie in een S&P 500 ETF tijdens beursuren (kopen op opening, verkopen op het slot) versus het rendement van een positie in dezelfde S&P 500 ETF die op het slot wordt geopend en bij opening wordt gesloten.
Geen prettig plaatje voor daghandelaren. Bron: Financial Times.
Gelukkig heeft hij meer verstand van beleggen
Een ander op het eerste gezicht weinig steekhoudend feitje is dat het uiterlijk van een fondsmanager invloed heeft op het rendement.
Onderzoek in China (met behulp van AI) op basis van de aantrekkelijkheid van het gezicht van fondsmanagers heeft namelijk aangetoond dat de minder knappe collega’s significant betere beleggers zijn dan de aantrekkelijkere exemplaren; de outperformance ten opzichte van de (zogenaamd) knappe koppen was 2% per jaar! Hier bleek overigens wel een rationele verklaring voor; de knappere managers beleggen ook echt anders; te zelfverzekerd en meer in populaire aandelen, terwijl de minder aantrekkelijke managers beter onderzoek doen en meer in waarde-aandelen beleggen.
Voordat u nu massaal overstapt naar vermogensbeheerders die het minder goed doen op de groepsfoto, kijk ook even naar de huwelijkssituatie; weer ander onderzoek heeft aangetoond dat het rendement van hedgefund managers in de 6 maanden rond de trouwdag met 5% daalt (geannualiseerd). In de 6 maanden rond een scheiding is dit 8%!
Er zijn nog veel meer van dit soort (schijnbare) anomalieën. Het probleem is dat je nooit zeker weet of het effect blijvend is. Zo is er vorig jaar een ETF gelanceerd die specifiek inspeelt op het nachteffect, de Nightshares ETF, en die staat inmiddels 6% lager dan bij introductie, terwijl de S&P 500 in dezelfde periode met 18% is gestegen. Het is ook goed mogelijk dat met het toenemende gebruik van AI door handelaren ook dit soort anomalieën sneller ‘weg gearbitreerd’ gaan worden.
Het kan dus niet de basis zijn van een serieuze beleggingsstrategie. Toch zou ik voor de zekerheid uitkijken met hedgefunds die geen overnight posities aanhouden en gerund worden door een knappe, pas gescheiden (of pas getrouwde) manager.