Door de film Dumb Money gaan particuliere beleggers weer veel geld verliezen
Binnenkort komt de film “Dumb Money” uit, een soort “Revenge of the Nerds meets Wall Street”. Een interessant verhaal, maar na het zien van de trailer ben ik wel bang dat de film veel kijkers meer gaat kosten dan alleen het bioscoopkaartje.
“Dumb Money is the ultimate David vs. Goliath tale, based on the insane true story of everyday people who flipped the script on Wall Street and got rich…”
Met Dumb Money wordt het geld van particuliere beleggers bedoeld die, zo wil het cliché, altijd dom beleggen.
Behalve Keith Gill dan, die begin 2021 vanuit zijn kelder in Boston onder de geuzennaam Roaring Kitty met een bandana op met Reddit-posts over het aandeel GameStop een heel leger retailbeleggers op te been wist te krijgen. Met dit leger versloeg hij vervolgens de bad guys, hedgefund managers die short zaten in GameStop, door het aandeel als het ware door de fundamentele pijngrens heen te kopen en het met 1700% te laten stijgen.
De film dikt het verhaal van de strijd tussen de kleine belegger en het almachtige Wall Street behoorlijk aan. Begrijpelijk, beleggen is nou eenmaal niet van nature een onderwerp waar mensen in grote getale voor naar de bios gaan dus dat moet je een beetje opleuken. De waarheid is echter iets genuanceerder.
Wat is er van de revolutie terechtgekomen?
De kleine belegger als underdog (maar winnaar) in de strijd tegen het establishment was ook al de invalshoek van het boek “The Antisocial Network” waar de film op is gebaseerd. De ondertitel van het boek is dan ook: “The GameStop Short Squeeze and the Ragtag Group of Amateur Traders That Brought Wall Street to Its Knees.” In de beschrijving van het boek staat verder “…a tale of fortunes won and lost overnight that may end up changing Wall Street forever.”.
Deze revolutie-invalshoek is wat mij betreft om drie redenen te romantisch en een beetje overdreven.
Het merendeel van de deelnemers deed vooral mee om het geld en niet om de financiële wereld te veranderen.
Er is sindsdien te weinig veranderd om van een revolutie te spreken. Er zijn wel wat nieuwe regels en hedgefunds kijken inmiddels eerst even goed op Reddit voordat ze short gaan, maar verder is het business as usual.
Het beeld van een strijd tussen particulieren en hedgefunds is niet helemaal accuraat. Er waren ook hedgefunds die wél long zaten en geld hebben verdiend aan GameStop. En uiteindelijk hebben veel kleine beleggers ook heel veel geld verloren aan GameStop, AMC, Bed, Bath and Beyond (failliet inmiddels) en veel andere meme-aandelen (ook wel stonks genoemd).
Sommige memestock traders zijn nog steeds een achterhoedegevecht aan het voeren door met hun geld (wat er nog over is) te blijven handelen in waardeloze aandelen van het failliete Bed, Bath & Beyond. Tegen elkaar, daar zit geen professional meer tussen. Als die kansloze interne strijd eindigt lijkt de revolutie voorbij.
Nieuwe lading kanonnenvoer
Helaas komt er nu ongetwijfeld weer nieuw dom geld op de markt van kijkers die geïnspireerd door deze film ook hopen miljonair te kunnen worden met dubieuze beleggingsstrategieën. Wie weet krijgt memetrading (en het aandeel GameStop?) hierdoor weer nieuw leven ingeblazen. De uitkomst zal uiteindelijk hetzelfde zijn; een enkeling zal wellicht een fortuin verdienen, maar het merendeel zal veel geld verliezen. Het wachten is dan op een vervolgfilm, Dumb and Dumber Money lijkt me een goede werktitel.
Een ander punt is dat de film lijkt te suggereren dat het spel vals gespeeld wordt en dat een particulier die ‘normaal’ belegt geen schijn van kans maakt tegen de pro’s. Of de regels nou wel of niet eerlijk zijn, er is een eenvoudige strategie waarmee de kleine belegger het wél beter kan doen dan de meeste professionals. Om de onvermijdelijke Warren Buffett toch weer te citeren:
“By periodically investing in an index fund, for example, the know-nothing investor can actually out-perform most investment professionals. Paradoxically, when ‘dumb’ money acknowledges its limitations, it ceases to be dumb.”
Periodiek indexbeleggen dus. Het goede nieuws voor beleggers met een antipathie tegen hedgefunds is dat de kans groot is dat je ze hiermee verslaat: van 2011 tot en met 2020 deed de S&P 500 het bijvoorbeeld gemiddeld 5% per jaar beter dan het gemiddelde hedgefund.
“A lot of people feel the system is broken,” zegt Keith Gill in de trailer. “The whole idea of the stock market is if you’re smart, and maybe with a little luck, you can make your fortune. Certainly not anymore. There is no hope for the little guys. Maybe now there is.”.
Die hoop is er dus wel, maar met een andere strategie. Jammer genoeg trekt een film over periodiek indexbeleggen denk ik voorlopig geen volle zalen.