Beleggen in onzekere tijden: denk aan Roger Federer

De risico’s en onzekerheid op de beurs zijn de laatste weken enorm toegenomen. Volgens sommigen is het hierom een goed moment om in meer defensieve aandelen - of letterlijk defensie - te beleggen. Andere beleggers overwegen om aandelen te verkopen. Ik denk dat beleggers vooral aan Roger Federer moeten denken.

Vorige week hoorde ik op CNBC het winstpercentage van Roger Federer van alle punten die hij in zijn gehele carrière heeft gespeeld.

Dat is waarschijnlijk lager dan je denkt: 54,1%.

Nu een vergelijkbare vraag maar dan op financieel gebied; welk percentage beursdagen (historisch) eindigt de S&P 500 positief? Of anders gezegd; wat is historisch gezien de kans op een positief rendement als je voor maar één dag in de S&P 500 belegt?

Ook dat ligt lager dan de meeste mensen denken: 53,4%. Verrassend dichtbij het percentage winnende punten van Federer.

Als je echter een langere horizon neemt, zoals bij Federer de kans dat hij een set wint (75,8%) of beter nog: de kans dat hij een wedstrijd wint (81,9%) dan is de kans op winst veel groter.

Beleggen is net als tennis; je kan veel punten verliezen en toch de beker winnen. Foto: anonlinegreenworld

Zo ook bij beleggen; als je de horizon in plaats van een dag verlengt naar een jaar dan neemt de kans op een positief rendement toe naar 77,6%. Voor een periode van tien jaar is dit zelfs 97,3%. (Let wel; rendementen uit het verleden etc.).

Je risico’s nemen dus af als je een langere horizon hebt. Zo ook nu: alle onzekerheden op dit moment hebben waarschijnlijk geen invloed op de kans op een positief rendement op lange termijn.

Nu opeens op korte termijn gaan handelen is dus net zoiets als (toen hij nog speelde) inzetten op verlies van Federer in het komende punt omdat hij even in mindere fase van de wedstrijd zit. 

Het is natuurlijk wel anders als het geld betreft dat je op korte termijn nodig hebt of als je er ‘s nachts wakker van ligt.

Niet al je tennisballen in één mandje stoppen

Als onzekere tijden aanbreken hoor je vaak opeens tips om alsnog in goud te beleggen of in bijvoorbeeld een aandeel als Flow Traders omdat dit bedrijf profiteert van toenemende volatiliteit.

Om Flow Traders er uit te lichten; het aandeel is al 26% gestegen dit jaar, mogelijk is het dus al ingeprijsd en een geval van een paraplu kopen nadat het gaat regenen.

En ten tweede moet je als in Flow Traders gaat beleggen een andere belegging verkopen. Van welk aandeel weet je nu zeker dat het slechter gaat presteren dan Flow Traders de komende tien jaar?

Begrijp me niet verkeerd; het is goed mogelijk dat Flow Traders het fantastisch gaat doen; je kan het alleen niet voorspellen.

Zelfs als je om onverklaarbare redenen nu al 100% zeker zou weten dat de Amerikaanse of Nederlandse beurs het jaar positief (of negatief) zou eindigen - zou je dan weten welk individueel aandeel je dan nu (niet) moet hebben?

Bij tennis had je de laatste decennia nog meer kans op een positieve score gehad als je niet alleen winst van Federer, maar ook van Djokovic en Nadal mee zou nemen. Een soortje mandje van tennissers dus.

Zo ook bij aandelen; je beperkt je risico door spreiding. Nu de risico’s toenemen is het mijns inziens dus een beter idee om juist meer in indices te gaan beleggen dan om individuele aandelen te kiezen.

Dit punt wilde ik even maken

Beleggen in indices dus, voor de lange termijn. En - afhankelijk van je risicobereidheid en visie - gespreid over meerdere regio’s, plus eventueel goud (of crypto, vooruit).

Daarmee draai je aan de enige bewezen knoppen die je hebt als belegger om risico’s te beperken: tijd en spreiding. Aan het onderwerp tijd zou je ook nog periodiek beleggen (of Dollar Cost Averaging) toe kunnen voegen; als je elke maand voor een vast bedrag koopt, koop je relatief meer bij lage koersen en minder bij hoge koersen.

p.s. Gezien de onzekerheden die Trumps beleid creëert voor de Amerikaanse economie in combinatie met een aantal voor Europa mogelijk positieve ontwikkelingen is het ook een overweging om relatief meer in Europa te beleggen om je risico’s te spreiden, meer hierover in: 5 redenen om een MEGA (Make Europe Great Again) belegging te doen.



Vorige
Vorige

Schulden: volgende generatie is kind van de rekening

Volgende
Volgende

Wie is de grootste Mol op de beurs?