De Trump Put Strikes Back

Beleggers waren bang dat hij niet bestond; maar deze week werd de “Trump Put” toch uit de hoge hoed getoverd doordat Trump een pauze van negentig dagen om over de invoertarieven te onderhandelen aankondigde. Of die uiteindelijk genoeg bescherming biedt, is nog maar de vraag.

Toen Trump opnieuw werd herkozen, was er al wat ongerustheid over zijn obsessie met importtarieven. Toch waren beleggers niet echt ongerust, tijdens zijn eerste termijn bleek hij immers minstens zo gefocust op stijgende beurskoersen. De veronderstelling was dan ook dat Trump, zodra de beurzen te hard zouden dalen, wel zou bijdraaien. De zogenaamde Trump Put.

Maar bestond die eigenlijk wel?

Minister van Financiën Bessent zei in maart van niet, en Trump zelf leek dat op zondag 6 april te bevestigen door naar aanleiding van de enorme koersdalingen te zeggen:

“I don’t want anything to go down, but sometimes you have to take medicine to fix something.”

Wat in ieder geval niet het medicijn was om de markt te kalmeren.

Maar op dinsdag 9 april, ondanks eerdere signalen dat de tarieven sowieso ingevoerd zouden worden, drukte Trump onverwacht opeens toch de pauzeknop in en activeerde hij de Trump put.

Nu maar hopen dat hij niet per ongeluk die andere rode knop indrukt. Bron: Grok, gecreëerd door xAI.

De beurs reageerde met een historische opleving. Dat we een financieel systeem hebben waarbij één man met één woord zoveel waarde kan creëren (en vernietigen) geeft te denken, maar dat is een ander verhaal.

Dat Trump toch met zijn ogen heeft geknipperd zal wellicht meer aan de stijgende rente dan aan de dalende aandelenmarkt hebben gelegen - de 10-jaars Amerikaanse rente ging hard richting 4,5% - maar toch weten we nu eindelijk waar de uitoefenprijs van de (eerste?) Trump put ligt: bij een S&P koers van 5000 en/of een rente van 4,5%.

Trump en Bessent hadden overigens al eerder aangeven de rente belangrijker te vinden; deze bepaalt namelijk hoeveel rentelasten de regering moet betalen en Trump wil ruimte vinden voor belastingverlagingen (ook met alle tarieven).

Tips van Trump

Deze week bleken beleggers ook rekening te moeten houden met een soort letterlijke Trump Call toen Trump vlak voor de pauze-aankondiging via Truth Social verkondigde:

“THIS IS A GREAT TIME TO BUY!!! DJT”

Er schijnt ook verrassend veel handel geweest te zijn voor de uiteindelijke bekendmaking van de pauze van 90 dagen. Meteen een leuke test van de onafhankelijkheid van de opvolger van de in januari bij de SEC opgestapte Gary Gensler. En moeten beleggers nu toch maar een account openen bij Truth Social?

Nadat de markt weer wat was gekalmeerd na het pauze-feest was het tijd voor bezinning. Ook 10% tarieven gaan de economische groei belemmeren (recessie?), het vertrouwen in de V.S. is beschadigd, de handelsoorlog met China escaleert en het Witte Huis lijkt er nog steeds volledig van overtuigd dat Amerika de laatste 40 jaar afschuwelijk onrecht is aangedaan. En is de Trump put nu geëxpireerd of loopt hij nog? Of zijn de strikes aangepast?

Het is dan ook niet ondenkbaar dat de markt binnenkort gaat testen hoe laag de uitoefenprijs ligt van die andere put-optie voor noodgevallen, de Fed Put.

Door alle onzekerheid, de grilligheid van Trump en door de mogelijkheid van uitschieters naar boven (zoals deze week), is het wellicht op dit vlak voor lange termijn beleggers wél een goed idee om een voorbeeld te nemen aan Trump en de pauzeknop in te drukken in plaats van de verkoopknop.

Met andere woorden: stay put.


Vorige
Vorige

Lessen uit “The Art of the Deal”

Volgende
Volgende

De verrassende reden waarom Amazon en ABN harder crashen dan Walt Disney en Wolters.