De verrassende reden waarom Amazon en ABN harder crashen dan Walt Disney en Wolters.
Op de dag na “Liberation Day”, waarop Trump de hele wereld, inclusief de onbewoonde Heard en McDonaldeilanden (maar exclusief vriend van het huis Rusland) de handelsoorlog verklaarde, was de grote vraag voor beleggers natuurlijk: wat moet ik nu kopen en verkopen?
Je gaat er natuurlijk van uit dat beleggers hierbij een rationele inschatting proberen te maken over de mate waarin bedrijven getroffen worden door de tarieven. En dat speelt absoluut een rol: Nike bijvoorbeeld, dat 11% van zijn producten in China laat maken en 44% in Vietnam en hierdoor hard geraakt wordt, was een van de grootste dalers.
Maar uit onderzoek is gebleken dat er ook een andere verrassende factor is die bepaalt hoe volatiel een aandeel is, namelijk de letter waarmee de bedrijfsnaam begint.
Bizar maar waar. Een bedrijf dat begint met de letter A is volatieler dan een bedrijf met de letter Z. Voor de liefhebber hier een link naar het onderzoek.
Ter volledigheid is er ook gekeken naar wat er gebeurt als een bedrijf van naam verandert. En jawel hoor, als de eerste letter van de nieuwe naam eerder in het alfabet staat, dan neemt de volatiliteit toe en andersom.
Een mogelijke verklaring is dat op dagen van grote volatiliteit, zoals vandaag, beleggers wel degelijk proberen per bedrijf te analyseren wat er gebeurt en simpelweg beginnen met de A.
Een andere verklaring is dat (dag)handelaren met grote posities niet de tijd nemen of hebben om alles precies te analyseren en simpelweg gewoon zo snel mogelijk hun grootste posities lozen. Te beginnen met posities van bedrijven met de letter A.
De A is van Als eerste Aanlappen. Bron: Grok
Literair onderzoek
Ik las vorig jaar over dit onderzoek en zat sindsdien te wachten op een gebeurtenis om dit idiote feitje te checken. De dag na Liberation Day was een goed moment.
Om het te checken heb ik bij de AEX, bestaande uit 25 bedrijven, gekeken naar het gemiddelde rendement op 3 april (rond 17:00) van de eerste twaalf bedrijven (alfabetisch gesorteerd), versus de laatste 12; ABN AMRO tot en met Exor versus IMCD tot en met Wolters Kluwer.
Het resultaat:
ABN AMRO tot en met Exor: -3,4%
IMCD tot en met Wolters Kluwer: -1,9%.
Bij de eerste 12 zaten natuurlijk de chippers die hard geraakt worden door deze handelsoorlog. Dus ik heb ook even naar de Dow Jones gekeken, bestaande uit 30 bedrijven. Hier heb ik het gemiddelde rendement genomen van de eerste 15: Amazon tot en met JPMorgan versus de laatste 15, Merck & Co tot en met Walt Disney (inclusief Nike!).
Het resulaat:
Amazon tot en met JPMorgan: -4,5%
Merck & Co tot en met Walt Disney: -2,4%.
De eerste letters in het alfabet deden het vandaag gemiddeld dus inderdaad letterlijk slechter in de AEX en Dow Jones Index (de S&P 500 en MSCI World vond ik teveel werk).
Het ABC-tje van de serieuze belegger
De conclusie van dit onderzoek (het serieuze onderzoek, niet mijn amateuristische steekproefjes) is wat mij betreft niet dat je bij een verwachte marktdaling Amazon of ABN AMRO short moet gaan en long in Walt Disney of Wolters Kluwer (al had die combinatie vandaag niet verkeerd uitgepakt).
Wat het wel weer laat zien, is hoe irrationeel en onvoorspelbaar de markt op de korte termijn kan zijn. En precies daarom blijven spreiding en een lange beleggingshorizon de beste wapens tegen dit soort chaos.