Begint er weer een nieuwe grondstoffen “supercycle”?
Helaas ben ik altijd nog gevoelig voor clickbait, dus het dagelijkse “Must read” artikel op IEX Profs kan ik moeilijk overslaan. Gelukkig staat hier in tegenstelling tot veel andere clickbait wel bijna altijd iets in dat de moeite waard is. Zo kwam ik vorige week in een van deze Must reads de volgende interessante grafiek tegen:
De GSCI Commodity Index vs. S&P ratio van 1970 tot 2023. Bron: visualcapitalist.com
Het laat de ratio zien tussen de GSCI Commodity Index, een mandje van energie, (edel)metalen en agrarische grondstoffen, en de S&P 500 sinds 1970. Als grondstoffen relatief veel waard zijn ten opzichte van aandelen, is de ratio hoog en als grondstoffen relatief goedkoop zijn, staat de ratio laag. Zoals te zien op de grafiek staan we nu rond het laagste niveau in 50 jaar. Dan voel je het al aankomen, “we” kunnen weer omhoog.
De superfiets kan gaan demarreren!
In het bijbehorende artikel wordt aangegeven dat dit er op kan wijzen dat er weer een commodity supercycle gaat beginnen. En dat zou inderdaad betekenen dat de ratio weer gaat stijgen. Volgens Google translate een commodity supercycle een grondstoffen superfiets, maar de rest van de wereld bedoelt hiermee een lange periode (vaak meer dan 10 jaar) waarin grondstoffenprijzen boven hun lange termijn gemiddelde noteren. Meestal doen grondstoffen het in zo’n cyclus ook relatief beter dan aandelen.
Bij Google Translate moeten ze echt heel snel werk gaan maken van AI.
Eerder dit jaar sprak Goldman Sachs ook al over een mogelijke supercycle met als aanjagers de vraag uit China door een post-corona opleving in combinatie met gebrekkige investeringen in energiebedrijven (o.a. door de bankencrisis).
Olie staat intussen weer ver van recordprijzen af, maar goud staat nu wel al rond de hoogste koers ooit. Ook veel andere andere grondstoffen staan al vrij hoog, is er dan eigenlijk nog wel veel upside?
Ja!, zegt een analist van Wells Fargo, dat ook een supercycle verwacht:
“The average bull supercycle has sent prices 247% higher. This time, they’re up 80% so far.”
Genoeg ruimte voor verdere stijgingen dus. Ook als grondstoffen per saldo weinig bewegen de komende tijd kan een daling van aandelenmarkten er ook voor zorgen dat de in de grafiek getoonde ratio stijgt.
Het lekke band scenario
Er zijn echter ook genoeg scenario’s te bedenken waarbij het toch anders loopt. Het sentiment op aandelenmarkten kan bijvoorbeeld snel positief worden als duidelijk wordt dat Centrale Banken inderdaad de rente niet veel verder verhogen en/of er komt niet of nauwelijks een recessie in het Westen. Ontwikkelingen in de oorlog in de Oekraïne kunnen ook enorme invloed hebben op aandelen- en grondstoffenmarkten. Niet alleen is de kans op veel scenario’s onvoorspelbaar; de koersreacties op elk scenario zijn soms ook onvoorspelbaar. Zo kunnen slechte economische cijfers zowel positief (de rente gaat niet meer omhoog) als negatief (de bedrijfswinsten gaan omlaag etc). worden opgevat.
Een ander punt is dat de grafiek 50 jaar bestrijkt, waardoor bijvoorbeeld de periode 2015 - 2023 heel kort lijkt. Rond 2015 was de ratio ook al relatief laag, als je toen al op basis van dit verhaal een positie had ingenomen dan zou je nu na 8 jaar nog steeds geen positief rendement hebben behaald. Wie weet duurt het nog wel een paar jaar voordat de ratio weer stijgt.
Voor we verder gaan eerst nog even dit
De beste manier om op lange termijn te beleggen is mijns inziens door met name in ETF’s te beleggen, aangevuld met enkele individuele aandelen. Bij voorkeur wordt er maandelijks wat bijgekocht en verder moet je niet te veel handelen. Zeker niet op basis van één aantrekkelijke grafiek :).
Mijn eigen portefeuille ziet er zo uit; ~60% ETF’s, ~35% aandelen. Van de overige 5% is ongeveer 3% goud en dan heb ik nog meerdere kleine posities in Turbo’s en opties voor zowel de korte als lange termijn. Turbo’s en opties zijn niet voor iedereen weggelegd, dus lees dit (zoals alles op deze blog) zeker niet als advies. Beleggen in Turbo’s en opties kan alleen als je precies de risico’s en werking begrijpt en het geïnvesteerde bedrag ook kan missen, aangezien het mogelijk is dat het volledige bedrag verloren wordt. Het merendeel van de beleggers verliest er per saldo ook geld mee.
Er mag gezwommen worden, maar…….
Wie desondanks benieuwd is hoe je op bovenstaand verhaal in kan spelen mag nu op eigen risico verder lezen.
Hoe dan?
Als je verwacht dat grondstoffen mogelijk weer gaan stijgen dan is het voor de meeste beleggers aan te raden om een brede commodity ETF te kopen. Verdiep je wel eerst in de werking en effecten van een positie in futures. Je kan ook alleen ETF’s op energie of edelmetalen. Of een ETF op alle grondstoffen behalve agrarische, wat vanuit ethisch oogpunt wellicht geen slecht idee is.
Voor de actievere, meer ervaren belegger met een hoge risico-acceptatie kan er ook worden ingespeeld op de mogelijkheid dat bovenstaande ratio gaat stijgen door een commodity ETF te kopen plus een Turbo Short op de S&P 500 met een lage hefboom (met een even grote onderliggende exposure). Een lage hefboom is cruciaal, want dan is het risico dat het stop loss-niveau snel wordt bereikt klein. Door de hoge rente in de V.S. ontvang je bovendien op dit moment financieringsopbrengsten op een S&P Turbo Short, dus je hebt even tijd. Het is wel een risicovol verhaal; je speelt in op een relatief betere prestatie van grondstoffen dan van de S&P 500; dus als de S&P harder stijgt of minder hard daalt dan verlies je geld op de positie. Daarnaast loop je ook dollarrisico.
En voor wie het wil weten, ik heb zelf een (kleine) positie in een grondstoffen ETF + een Turbo Short. Ook op korte termijn acht ik de kans op een daling van de S&P relatief groot en om voor welke termijn dan ook extra grondstoffen aan mijn portefeuille toe te voegen kan ook geen kwaad denk ik (om meer redenen dan in dit artikel genoemd overigens).
Update 17 mei; de genoemde positie is (met een bescheiden winst) alweer gesloten - het (onvoorspelbare) schuldenplafondgedoe in de V.S. beïnvloedt de markt nu teveel naar mijn smaak.
.