Obesitaspatiënten betalen hun gewicht in goud
Novo Nordisk haalde begin deze maand dankzij het succes van obesitasmedicijnen Wegovy en Ozempic (tijdelijk) LVMH in als het meest waardevolle beursgenoteerde bedrijf in Europa. Ook het in de V.S. genoteerde Eli Lilly heeft met het medicijn Mounjaro een goudmijn in handen.
Het verhaal is bekend en eenvoudig. Gebruikers van de nieuwe medicijnen zien hun gewicht met 5%-20% dalen. Geen dieet, geen extra beweging, gewoon een prikje waardoor de eetlust afneemt.
Zo’n prikje kost alleen wel rond de $1000 per maand in de V.S. en een paar honderd euro in Europa. Er zijn bijwerkingen, zoals misselijkheid en diarree (krijg je nog minder eetlust van, dat dan weer wel). En je kan er ook eigenlijk nooit meer mee stoppen, want dan ben je in een paar maanden weer op je oude gewicht.
Het is eigenlijk niet zozeer je bord als wel je portemonnee die er ongelukkig van wordt.
Met dit knappe staaltje symptoombestrijding - er verandert verder niets aan de vele oorzaken van obesitas, je eet hetzelfde (zoals teveel ultrabewerkt eten) en je beweegt geen minuut meer - kan de farmaceutische industrie levenslang gaan genieten van obesitaspatiënten.
De medicijnen worden nog niet (op grote schaal) vergoed, maar de animo is er niet minder om. In de V.S. schijnen veel mensen zelfs tweede banen te nemen of geld te lenen om het te kunnen betalen.
Het zegt wel iets over hoe problematisch en ingewikkeld obesitas is als het voor sommigen blijkbaar eenvoudiger is om uren extra te werken om een prik te betalen waardoor je minder eet dan om op eigen kracht minder te eten.
Een gouden business
Het doet denken aan wat Buffett in 1980 over de sigarettenindustrie zei:
“I’ll tell you why I like the cigarette business. It costs a penny to make. Sell it for a dollar. It’s addictive.”
Maar dan voor veel meer dan één dollar. Aangezien >40% van de bevolking in de V.S. en zo’n 1 miljard mensen wereldwijd aan obesitas leiden gaat het dus echt om een enorme markt.
Als belegger kan ik het ook niet nalaten om de kosten te vergelijken met het mogelijk resultaat van beleggen: als een Amerikaanse obesitas patiënt in plaats van 25 jaar lang $10.000 per jaar aan obesitasmedicijnen uitgeeft, 25 jaar $10.000 per jaar in een S&P500 ETF belegt en de S&P met 9,8% per jaar stijgt (het gemiddelde sinds 1928), dan is dat over 25 jaar gegroeid naar ruim $900.000…..
Met de huidige prijs van goud van iets boven de $60.000 per kilo betekent dat wanneer je ongeveer 15 kilo afvalt (en dit vasthoudt), je letterlijk je gewicht in goud betaalt.
Ik realiseer me dat er meer bij komt kijken en er ook positieve opbrengsten tegenover staan (zoals bijvoorbeeld meer productiviteit), maar het geeft toch een idee van de lange termijn kosten.
Wel een dikke rekening
De lobby om de medicijnen op te laten nemen in alle verzekeringspakketten is al vol aan de gang. De kans op succes wordt vergroot, nu is gebleken dat de medicijnen ook de kans op hartkwalen met 20% verminderen. Het probleem is alleen dat het gezien de kosten van de medicijnen en het aantal mensen met obesitas binnen de huidige stelsels eigenlijk onbetaalbaar is.
Deels wordt dat goed gemaakt doordat gebruikers door het lagere gewicht (en de kleinere kans op hartkwalen) per saldo gezonder worden, maar dat lijkt volgens schattingen niet op te wegen tegen de enorme kosten.
Het aandeel Novo Nordisk is al met 40% gestegen, maar gezien de enorme potentie is het goed mogelijk dat er nog veel meer in het vat zit. Zeker als de medicijnen in meerdere landen vergoed gaan worden. Beren op de weg zijn: concurrenten met betere/goedkopere producten, regelgeving en meer ernstige bijwerkingen (ben geen specialist maar ik vond stomach paralysis en cyclic vomiting syndrome niet echt positief klinken). Het succes zou overigens slecht nieuws kunnen zijn voor de drank- en snackindustrie. Gebruikers eten niet alleen minder, ze drinken ook minder.
Ik sta zelf niet op het punt om aandelen Novo Nordisk of Eli Lilly te kopen, maar mocht je interesse hebben dan zou ik kijken naar een pharma etf - wellicht komt de concurrentie ook met iets vergelijkbaars of zelfs iets beters. De downside is wel dat je rendement dan lager is in het geval dat uitsluitend Novo Nordisk en Eli Lilly de grote winnaars blijven.
Je kan zo’n belegging ook zien als een verzekering tegen de enorme kosten die uiteindelijk iedereen moet betalen als de middelen goedgekeurd worden, dan liggen die iets minder zwaar op de maag.