Vijf lekkere beurskliekjes!
Deze keer meerdere beursweetjes en nieuws verzameld in de laatste weken voor later gebruik. Kliekjesdag dus!
Wie wat bewaart…. (Eerst had ik een foto van echte kliekjes maar dat zag er echt te onsmakelijk uit.)
1. Iedereen krijgt een medaille!
Het cijferseizoen is weer bijna voorbij. Het vaste ritueel van lage analistenverwachtingen gevolgd door beter dan verwachte cijfers is ook weer uitgevoerd. Tot nu heeft 77% van de bedrijven uit de S&P die cijfers hebben uitgebracht een hogere winst per aandeel (EPS) gerapporteerd dan verwacht! Gemiddeld lagen de winsten 6,7% boven verwachting. Dit was weer mogelijk gemaakt door de verwachtingen de laatste kwartalen structureel te laten dalen.
Deze grafiek laat de dalende winstverwachtingen (in $) voor S&P 500 aandelen sinds begin 2022.
In een nieuwsbrief die ik las kreeg dit fenomeen de adequate bijnaam “Millenial Earnings Season”;
“Millenial Earnings Season”; beat the drastically lowered bar and “Everyone get’s a trophy”!
Iedereen krijgt een medaille, net als op kinderfeestjes tegenwoordig.
Wie wat mij betreft in ieder geval wel een medaille verdient, is Taylor Swift:
2. Crypto? Voor geen $100 miljoen!
Bij de onderhandelingen over een promotiedeal ter waarde van $100 miljoen met de ter ziele gegane cryptobeurs FTX vroeg Taylor Swift of ze zeker wisten of ze niet bezig waren met de verkoop van “niet-geregistreerde effecten” (wat verboden is in de V.S.). Toen FTX hier geen bevredigend antwoord op kon geven heeft ze de deal laten afketsen. Gisele Bündchen, haar ex Tom Brady en Shaquille O’Neal waren wat minder swift van begrip helaas.
Onder “wel-geregistreerde” effecten vallen bijvoorbeeld wel Nederlandse obligaties en aandelen, en wat blijkt….
3. Big in Japan
Dat Japan grote posities had in buitenlands schuldpapier zoals Amerikaanse staatsobligaties was me wel bekend, maar Japan blijkt ook 10% van alle Nederlandse staatsobligaties in bezit te hebben en 1 tot 2% van alle Nederlandse aandelen. Als Japan ook overstag gaat met het monetaire beleid en onder andere de rente verhoogt is het goed mogelijk dat deze posities afgebouwd worden. Dat kan dan behoorlijk wat effect hebben.
Ook op de dollar, waar ook uit andere hoeken druk op komt…
4. Slapeloze nachten door de dollar
Waar ligt u ‘s nachts wakker van? Niet van de dollar hoop ik, zoals de Braziliaanse president Lula:
“Every night I ask myself why all countries have to base their trade on the dollar,”
Lula zei dit bij een recent bezoek aan China en voegde er aan toe dat een alternatief voor de dollar goed zou zijn voor de geopolitieke balans.
Lula is niet de enige die er zo over denkt. Putin ondervindt ook de macht van de dollar door alle sancties. Behalve Rusland lopen er op dit moment sancties tegen maar liefst 30% van alle landen (opgelegd door de V.S., E.U., Japan en het Verenigd Koninkrijk). Begin jaren negentig was dit maar 10%. Al die landen hebben een goede motivatie om mee te zoeken naar een alternatief. Misschien toch weer goud?
5. Nog even op persoonlijk vlak
Sinds kort ben ik begonnen als adviseur voor Nederland bij Trade Republic.
Trade Republic maakt het iedereen mogelijk om heel eenvoudig automatisch (bijvoorbeeld 1x per maand) in ETF’s te beleggen tegen hele lage kosten.
Aangezien dat volgens mij de beste manier van beleggen is voor de meeste mensen (zeker voor beginners en jongeren die nog niet veel vermogen hebben) wil ik me graag voor deze nieuwkomer in gaan zetten. In de rest van Europa heeft Trade Republic overigens al meer dan 1 miljoen klanten en ze vallen onder Duits toezicht. Behalve ETF’s biedt Trade Republic 2% rente en kan je in aandelen handelen voor maar 1 euro per transactie .