Een verre vriend is beter dan een verre vijand
Door corona, de oorlog in Oekraïne en de toenemende spanningen tussen de V.S. en China staat het veiligstellen van aanvoerlijnen hoog op de internationale agenda. Yellen voegde een jaar geleden aan de begrippen onshoring (het zelf produceren), nearshoring (het door buurlanden laten produceren) ook de term friend-shoring toe; de productie verplaatsen naar bevriende landen. Dit loskoppelen van (vooral) de Amerikaanse en Chinese economie wordt ook wel decoupling genoemd.
Komt hij toch weer van pas.
Het laatste nieuws op dit vlak is dat Microsoft AI onderzoekers van China naar Canada verhuist. Maar ook buiten de techsector is de verkoeling merkbaar. Aan de al 109 IPO’s ter waarde van $26 miljard in China dit jaar deden er tot nu toe precies 0 Amerikaanse banken mee. Alleen Credit Suisse en Deutsche Bank mochten een miniem graantje meepikken (heeft ze verder ook niet heel erg geholpen, maar dat terzijde). Sinds 2009 is de buitenlandse betrokkenheid niet zo laag geweest. Dit zijn maar twee recente berichten, er zullen er ongetwijfeld nog veel volgen.
China is wel heel groot
Nu wordt China naar verwachting rond 2035 de grootste economie ter wereld, dus vanuit dat perspectief is het voor de lange termijn onverstandig om helemaal niet belegd te zijn in China. Vanuit ESG overwegingen wil je er misschien wel wegblijven, maar dat laat ik deze keer buiten beschouwing. Toch is het - zeker ook nu de Chinese economie nog niet het gehoopte post-Corona herstel laat zien - ook interessant om te kijken naar andere regio’s die mogelijk profiteren van het friendshoring, zeker omdat het fenomeen niet op korte termijn voorbij lijkt te gaan.
Japan: eindelijk?
Eén land waar bedrijven nu naar kijken als alternatief voor China is Japan. Sinds de legendarische bubbel barstte in 1989 is al meerdere keren geroepen dat het weer tijd is om in Japan te gaan beleggen, dus enige scepsis is op zijn plek. Toch lijken er nu eindelijk meerdere positieve signalen te zijn:
Ook in Japan begint inflatie de kop op te steken. De rente zal hierdoor uiteindelijk stijgen, maar net als in o.a. Europa zal dit langzaam gaan, waardoor aandelen aantrekkelijker worden.
De rechten van aandeelhouders zijn (eindelijk) aan het verbeteren en beschermingsconstructies worden afgezwakt, wat onder andere als gevolg heeft dat er meer overnames gedaan worden.
De waarde van dividenduitkeringen en de inkoop van eigen aandelen bereikte vorig jaar een recordhoogte van 24 biljoen Yen (~160 miljard euro)
O.a. aangemoedigd door Warren Buffett is er dit jaar ook veel inflow uit het buitenland.
Dit is allemaal niet onopgemerkt gebleven, de NIkkei is dit jaar al ruim 20% gestegen tot 32.000 - de top van 38,957.44 in 1989 komt daarmee eindelijk in zicht (inclusief dividenden werd die begin 2021 al beslecht). Risico’s zijn winstnemingen, de beurs is immers al redelijk hard gestegen. Een echte escalatie van de spanningen tussen de V.S. en China is ook een risico en tot slot zou economische groei ook wel eens leuk zijn in Japan.
India groeit deze eeuw de V.S. voorbij
Een ander Aziatisch land dat kan profiteren van friendshoring is India. De laatste maanden lieten meerdere grote Amerikaanse bedrijven zoals Apple, Foxconn en Amazon al weten delen van het productieproces naar India over te gaan brengen. Daarnaast is groei zeker geen enkel probleem in India.
Goldman Sachs heeft onlangs een rapport uitgebracht over de wereld in 2075, waarbij ze hebben gekeken naar de verwachte groei van het BNP in opkomende en ontwikkelde markten en naar de verhouding tussen BNP en marktkapitalisatie in een land. In 2075 is ook de Indiase economie groter dan die van de V.S. Als de relatie tussen groei, BNP en marktkapitalisatie ook maar een beetje intact blijft, dan kan India ook om die reden lange termijn interessant zijn. Ook hier geldt het risico van winstnemingen; de Nifty 50 (de Indiase AEX zeg maar) noteert in de buurt van het hoogste punt ooit.
Doet u vooral verder onderzoek; maar mocht u interesse hebben dan kunt u bij uw bank of broker ongetwijfeld relevante ETF’s vinden als u zoekt op Japan of Nikkei en/of India of Nifty 50. In het algemeen lijkt het in ieder geval vanuit een diversificatie perspectief een goed idee om (ook) naar opkomende markten te kijken voor langere termijn beleggingen.
In 2075 ben ik overigens boven de 100, maar ook goed om al te denken aan het pensioen van mijn kinderen.
Disclaimer; ik heb een longpositie in de Nikkei.