De discussie over passief beleggen wordt ook in NL actief gevoerd
Ook in Nederland woedt de discussie over passief versus actief beleggen en wordt gewaarschuwd voor het einde van het kapitalisme. Dat is echter niet het echte probleem.
Drie interessante nieuwe beursgangen versus de waarde van Bitcoin
Bitcoin noteert rond recordhoogtes, maar kijk ook eens naar deze drie interessante aandelen! Ze gaan binnenkort naar de beurs en hebben een klein beetje iets weg van Bitcoin!
Bier en aandelen in Amsterdam; duur en goedkoop
Bier is goedkoper in Madrid dan in Amsterdam en aandelen zijn goedkoper in Europa dan in Amerika. Waarom eigenlijk? En is het de moeite waard om in Madrid bier te drinken en alleen Europese aandelen te kopen?
Hebben ETF’s de markt “gebroken”?
Hedgefundmanager Einhorn is helemaal klaar met het succes van ETF’s. Ondertussen is de instroom groter dan ooit. Is Einhorn’s kritiek terecht en kan actief ooit terugkomen?
Drie lessen en één vraag uit Japan
De Nikkei heeft na 34 jaar weer een All-Time High bereikt. Er kijken waarschijnlijk weinig Nederlandse beleggers naar Japan kijken. Dat is jammer, want los van het rendement, valt er wel wat te leren van de Japanse beurs.
“It’s the inflation, stupid”
Biden zond bij de Superbowl een filmpje uit met een oproep aan bedrijven om te stoppen met “shrinkflation”. Waarom vond Biden dat ondanks de sterke economie en een dalende inflatietrend nodig?
De verbazing van 2024
Het is verbazend hoeveel nieuws in 2024 niet tot de geijkte koersreactie leidt. Ondertussen stoomt de beurs gewoon verder en bereiken veel indices all-time highs.
Krijgt de markt het Englund gambiet voor de kiezen?
De markt twijfelt een beetje, maar gaat nog steeds uit van redelijk snelle renteverlagingen door de Fed en de ECB. Het Tata Schaaktoernooi heeft me echter weer herinnerd aan de onmogelijkheid om te voorspellen bij hoge complexiteit.
Welke aandelen kiezen beleggers voor 2034?
Rond de jaarwisseling kijken we graag naar de tips en verwachtingen voor het komende jaar. Maar wat vinden beleggers aantrekkelijk voor de lange termijn? Eén mogelijk indicatie is wat er gekocht wordt door periodieke beleggers.
Een mooi aandeel kiezen volgens Keynes
Analisten en beleggers kiezen vaak aandelen die ze zelf aantrekkelijk vinden. Volgens Keynes gaat het er echter meer om welke aandelen de rest van de markt mooi vindt.
Doe voor 2024 de AEX zelftest en ontdek welk type belegger je bent!
Bij Beurslicht hebben we zelftest ontwikkeld waarmee je kan ontdekken welk type belegger je bent. En we hebben er ook nog een passende AEX belegging voor 2024 aan gekoppeld.
Gaan Small Caps eindelijk weer eens presteren?
Amerikaanse small caps doen het al tijden slechter dan de grote jongens. De waarderingen lijken langzamerhand te suggereren dat het mogelijk tijd is voor een ommekeer.
Ook de aandelenportefeuille van god zou af en toe in de min staan
Zelfs een portefeuille samengesteld met een bovenmenselijke voorspellende gave zou mindere periodes kennen. En een klein succesje met beleggen met AI plus nog even een les uit Japan.
De 60/40 portefeuille is als een tosti die weinig wordt besteld
De 60% aandelen en 40% obligatie-portefeuille, smakelijk als een tosti, deed het slecht in 2022. Het is echter te vroeg om hem af te schrijven, sterker nog, voor veel beleggers zou het wel eens een interessante strategie kunnen zijn.
Elke mogelijke koersreactie na cijfers voor altijd verklaard!
Aandelenkoersen lijken niet altijd logisch te reageren op goede of slechte cijfers, wat vaak vragen oproept bij beleggers. Een handig schema plus code maakt voor altijd een einde aan deze verwarring.
Humor en de bodemvisser
Humor kan ook bij kwartaalcijfers een wapen zijn. En drie mogelijke bodemvisparels, die ik niet ga opvissen.
Bekijk eerst even deze checklist voordat je in Amerikaanse aandelen belegt
Onlangs kwam ik een checklist met 24 punten tegen die je zou moeten bekijken voor je in een aandeel belegt. Ik heb ook een checklist, gelukkig wat korter.
We beginnen last te krijgen van rentekriebels
De hogere rente begint zo langzamerhand tot kleinere en grotere irritaties te leiden. Het kan ook leiden tot lagere aandelenkoersen, wat goed nieuws is voor jonge beleggers.
Vooraf keek je de 100-jarige Oostenrijkse staatsobligatie al in de kont
In 2020 vatte de Oostenrijkse regering tijdens het tijdperk van ultra lage rentes de koe bij de horens en gaf een obligatie uit met een looptijd van 100 jaar. Nu, drie jaar verder, is de Oostenrijkse staat vooral heel blij met deze emissie. En beleggers die nu denken dat de rente aan het pieken is.
Hoera voor Compliance! Laten we het ook even hebben over de effectiviteit
Het was afgelopen week Compliance Officer Day. De woekerpolis zaak toont aan hoe noodzakelijk regelgeving en compliance zijn. Maar hoe effectief is het eigenlijk?