This Time it’s Different - of toch weer niet?
„The four most dangerous words in investing are: ‘this time it’s different,’”, zei belegger Sir John Templeton ooit. Maar zou het nu door Trump misschien toch echt anders zijn? Particulieren denken van niet, professionele beleggers vrezen van wel.
Lessen uit “The Art of the Deal”
De woordvoerder van het Witte huis verweet de pers onlangs Trumps boek “The Art of the Deal” niet te kennen en daardoor Trumps tarievenstrategie niet te begrijpen. Omdat die strategie mij ook niet helemaal helder is, besloot ik het boek te lezen.
De Trump Put Strikes Back
Beleggers vreesde dat de Trump Put een illusie was, maar met de aankondiging van een pauze in de tarievenoorlog heeft Trump hem toch geactiveerd. Nu weten we ook de uitoefenprijzen. Of dit genoeg bescherming biedt, zal nog moeten blijken.
De verrassende reden waarom Amazon en ABN harder crashen dan Walt Disney en Wolters.
Naast rationele redenen waarom aandelen door Trumps aankondiging van wereldwijde tarieven dalen is er ook nog een op het eerste gezicht zeer irrationele: de positie van de eerste letter van de bedrijfsnaam in het alfabet….
Schulden: volgende generatie is kind van de rekening
DNB-topman Klaas Knot riep de Nederlandse politiek op om “minder te hyperventileren” over Eurobonds. ‘Er zijn op dit moment belangrijker zaken dan de boekhouding.’ Maar uiteindelijk moeten ook deze schulden afbetaald worden.
Beleggen in onzekere tijden: denk aan Roger Federer
Wat te doen in deze onzekere tijden? Denk aan Federer - die veel punten verloor maar toch vier van de vijf wedstrijden won.
Wie is de grootste Mol op de beurs?
Afgelopen zaterdag was de finale van “Wie is de Mol?” en werd bekend wie de Mol was. Tijd om ook bekend te maken wie de grootste mol op de beurs is.
5 redenen om een MEGA belegging te doen
Europa heeft het zwaar. Beleggers kunnen helpen door meer in Europese aandelen te beleggen. 5 redenen waarom een “Make Europe Great Again” belegging nu een goed idee kan zijn.
Magnificent seven: Buffett, Musk, JET en meer.
Zeven interessante beursonderwerpen nu; van Buffett’s aandeelhoudersbrief tot Musk’s kettingzaag. En Prosus’ bod op JET. En Wolter Kluwer. Enfin, lees het maar.
Appels met hedgefondsen vergelijken
Het is appels met peren vergelijken, maar ondanks het feit dat 2024 een goed jaar was qua rendement voor hedgefondsen, deed de S&P het ruim 2x zo goed. Warren Buffett weet wel waarom. En wist je dat rijke mensen vroeger eerder stierven dan de rest van de bevolking?
Macrocijfers, Trump en de logica van de beurs
Een vriend van me die interesse heeft voor beleggen belt me af en toe met wat vragen over de beurs. Hier onze meest recente conversatie. Ging onder andere over wat de beurs deze week gaat doen nu Trump weer president is. Is eigenlijk vrij logisch.
Het dilemma voor beleggers die niet mee willen doen met het feestje van Zuckerberg en Musk
Zuckerberg maakt een knieval voor Trump en gaat Musk achterna. Als je daar moeite mee hebt, kun je je Facebook account opzeggen, maar de kans is groot dat je via ETF’s, beleggings- of pensioenfondsen nog wel belegd bent in Meta. Wat te doen?
Historisch rendement AEX: geen garantie, wel een indicatie?
De AEX heeft het sinds de start in 1983 zeer goed gedaan. Hoe goed precies? En we weten we dat historische rendementen geen garantie zijn, maar is dit dan toch misschien een indicatie?
Bitcoin: een spel waarbij je tegen je verlies moet kunnen
Tijdens de kerst heb ik het spel “Blockhunters: the Bitcoin board game” gespeeld. Leuk, leerzaam, maar met iets teveel nadruk op de positieve kanten van Bitcoin naar mijn smaak. In de echte wereld zijn er ook kansen en risico’s, misschien kan ook hier Bitcoin het beste als spel benaderd worden.
Vergeet de voorspellingen voor 2025 en leer van de geschiedenis
Wat kunnen we leren van 450 jaar aandelen en rente in Nederland en de oudste nog rentegevende obligatie ter wereld? Misschien meer dan van de vele voorspellingen voor 2025.
Het maakt niet uit welk aandeel je koopt, als je maar op tijd verkoopt
Uit een interessant experiment om aan te tonen dat het bij korte termijn handel vooral draait om de exit-strategie en discipline. Het lijkt zelfs niet uit te maken welk aandeel je kiest.
Michael Saylor van MicroStrategy: de “anti-Buffett”
Michael Saylor is een soort spiegelbeeld van Warren Buffett. Het omdopen van softwarebedrijf MicroStrategy tot een Bitcoin-opkoopmachine werkt voorlopig goed in ieder geval: het aandeel is dit jaar >500% gestegen.
Trump gaat het allemaal (niet) regelen
De markt is enorm blij met Trump’s plannen om de regels te verminderen en belastingen te verlagen. Naar zijn plannen om tarieven in te voeren - en de mogelijk effecten hiervan - wordt nu even niet naar gekeken.
Er zijn twee Buffett-indicatoren. Ze staan allebei op rood.
Er zijn eigenlijk twee "Buffett-indicatoren": de (veranderingen in) de Berkshire portefeuille en de officiële Buffett-indicator: de verhouding marktkapitalisatie en het bbp. Beide indicatoren staan nu op rood.
Elke euro bezuiniging op onderwijs kost later zes euro. Het kan ook anders.
In een brandbrief aan het kabinet waarschuwden het bedrijfsleven voor de gevolgen van de forse bezuinigingen op onderwijs. Thijssen van VNO-NCW kwam met een interessante boekhoudkundige suggestie voor dit probleem, die aan de andere kant van de wereld al met succes wordt toegepast.